Jaargang 4, 12 februari 2008
 

Dies met nouveautés

 
afbeelding

De viering van de 433ste dies natalis van de universiteit kende in een volle Pieterskerk meerdere nouveautés. Het eerste Jaarboek werd ten doop gehouden en studenten kregen de gelegenheid om hun bezorgdheid te uiten over de voorgestelde fusie van faculteiten.

 Bekijk foto's en videobeelden

 
     

24-uursritmen blijken steeds invloedrijker

 
afbeelding

De genen die de biologische klok aansturen beïnvloeden de kans op depressieve ver-
schijnselen sterk, zo toonde prof. dr. Joke Meijer onlangs. Vandaag hield ze haar oratie. Daarin vertelde ze hoe het onder-
zoek naar de biologische klok en 24-uursritmen steeds meer licht werpt op maatschappelijke en medische vragen.

 Lees verder

 
     

De Kamasoetra is geen doe-boek

 
afbeelding

De Kamasoetra is geen handboek voor seks, maar een intellectuele terreinverken-
ning, zo ontdekte dr. Herman Tieken. Pas verscheen De kunst van het versieren, het hoofdstuk uit de Kamasoetra over hofmake-
rij en huwelijk, door Tieken voor het eerst direct uit het Sanskrit in het Nederlands vertaald. Eind 2008 verschijnt het hele werk.

 Lees verder

 
     

Spraakmakende Leidse boeken in Lakenhal

 
afbeelding

Leiden heeft een rijke boekgeschiedenis met werken die grote invloed hadden op het wereldbeeld. Veel van deze boeken liggen in de Universiteitsbibliotheek Leiden, beschikbaar voor onderzoek en onderwijs. De Lakenhal toont ze nu ook aan een groter publiek.

 Lees verder

 
     

Stoelendans om huizen

 
afbeelding

In ieder vredesverdrag zou een recht op huizenteruggave voor vluchtelingen moeten worden opgenomen, vindt mensenrechtenjurist Antoine Buyse. Dat is voor gewone mensen belangrijker dan de berechting van 'grote vissen' zoals Karadzić en Mladić. Promotie 21 februari.

 Lees verder

 
     

In het voetspoor van de pest

 
afbeelding

Pieter van Woensel bezocht aan het eind van de achttiende eeuw het Ottomaanse Rijk. Een man met een eigenzinnig beeld van Turkije dat afweek van de heersende opvattingen. René Bakker schreef een biografie van Van Woensel.

 Lees verder