Oratie Prof.dr.ir. A.M. Stiggelbout


Prof.dr.ir. A.M. Stiggelbout
Titel: KIEZEN OF DELEN? Patiënten, percepties en preferenties

Vrijdag 15 februari, 16.15 uur
Academiegebouw

Prof.dr.ir. A.M. Stiggelbout
Faculteit der Geneeskunde

Medische besliskunde, de rol van patiëntpreferenties, sinds 1 januari 2007

Anne Stiggelbout (1961, Caringbah, Australië) studeerde in 1987 af aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen in de Humane voeding, met als specialisatie epidemiologie. In het kader van haar studie werkte ze als onderzoeksassistent aan de University of Alabama in Birmingham, Verenigde Staten, waar ze in aanraking kwam met kankerepidemiologie. Na haar studie vertrok ze naar Lyon (Frankrijk), waar ze trainee werd bij het International Agency for Research for Cancer, het kankerinstituut van de WHO. Ze onderzocht er de relatie tussen voedsel en het risico op darmkanker.

In 1989 keerde Stiggelbout terug naar Nederland om voor twee jaar te gaan werken bij het Nederlands Kanker Instituut. Daar deed ze zowel epidemiologisch onderzoek als onderzoek in het kader van de Signalering Kanker. In 1991 kwam ze naar Leiden.waar ze onderzoeker werd bij de afdelingen Heelkunde en Klinische oncologie. In 1995 promoveerde ze in de Leiden op Trade-offs between quality and length of life. Methodological aspects of outcome valuation in cancer patients.

Stiggelbout kreeg vele beurzen, waaronder een Vidi-beurs van NWO. Ook slaagde zij erin vele fondsen te verwerven of die van anderen inhoudelijk te versterken. Ze heeft de nodige publicaties op haar naam staan en wordt nationaal en internationaal erkend als deskundige op het gebied van de medische besliskunde. Ze speelt een rol in diverse organisaties op haar vakgebied en is Vice-President van de Society for Medical Decision-Making.

Ze is ook actief in de vernieuwing van het onderwijs.

(12 februari 2008/SH)