Dr. David Fontijn wint LSr Onderwijsprijs


David Fontijn, winnaar LSr Onderwijsprijs 2008
Dr. David Fontijn, docent late prehistorie aan de Faculteit der Archeologie, is de winnaar van de Onderwijsprijs 2008 van de Leidse Studentenraad (LSr). Dit maakte LSr-voorzitter Marinda van Dorst op 8 februari bekend tijdens de diesviering in de Pieterskerk. Fontijn werd voorgedragen door de Leidse Archeologische Studievereniging Terra.

Logisch denken en 'common sense'
'De winnaar van de LSr-Onderwijsprijs 2008 inspireert studenten als coach, mentor en docent', zo lichtte Van Dorst de keuze van de winnaar toe. 'Hij heeft volgens zijn studenten alles voor hen over en wijdt hen perfect in het vakgebied in, zonder dat zij het gevoel hebben in de collegebanken te hebben gezeten. Dit doet hij door hoogstaand wetenschappelijk onderwijs te combineren met aandacht voor logisch denken en common sense.'

Fontijn krijgt 5000 euro, te besteden aan zijn onderwijs; studievereniging Terra ontvangt 500 euro voor één of meer activiteiten met een academisch karakter. Het is de negende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Twintig voordrachten
In het najaar zijn alle studieverenigingen uitgenodigd om een docent voor te dragen. Dit leverde twintig voordrachten op. Een jury bestaande uit vijf leden van de Leidse Studentenraad koos uit de twintig kanshebbers de vijf meestbelovende: deze genomineerden vielen op verschillende manieren nog eens extra op. Bij ieder van hen volgde de jury een college. Bovendien verzorgden de vijf studieverenigingen voor hun kandidaat een presentatie om de kandidaatstelling kracht bij te zetten.

Andere genomineerden
Volgens Van Dorst lagen ook dit jaar de kandidaten weer dicht bij elkaar. Fontijn won het van dr. Marcel Cobussen (muziekfilosofie, Faculteit der Kunsten), dr. Carolien Rieffe (emotionele ontwikkeling van kinderen, Faculteit der Sociale Wetenschappen), prof. Peter Stevenhagen (algebra, Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) en dr. Louk Tilanus (beeldende kunst, Faculteit der Letteren).

(8 februari 2008/CH)