Archief
 
Jaargang 2, 14 februari 2006
 

Dieven-oren doorsnee-oren

Inbrekers leggen vaak letterlijk hun oor te luisteren tegen ramen of deuren. Daarbij laat de oorschelp een afdruk achter die, net als een vingerafdruk, gebruikt kan worden bij de opsporing en vervolging. Lynn Meijerman onderzocht de bewijswaarde van oorafdrukken als identificatiemiddel.

Lees verder

 
     

De Klassiekste Klassiekers

De grote teksten en mythen uit de Griekse Oudheid zijn wereldberoemd: Homerus’ Ilias en Odyssee, Aeschylus’ Agamemnon en Sophocles’ Koning Oedipus. In een Studium Generale-serie laat professor Ineke Sluiter zien waarom deze klassiekers de eeuwen trotseerden.

Lees verder

 
   

Vibraties verraden de staat van goud

Een klompje goud smelt van buiten naar binnen. Maar geldt dat ook als het maar een paar nanometer groot is? Of wordt het dan in één keer vloeibaar? Dr. Anna Tchebotareva gaat dit onderzoeken. Ze vertelt ook waarom het zo interessant is.

Vierde portret in de serie Veni-winnaars 2005

 
   

Taalkundige hersengymnastiek

Op zaterdag 11 februari kwamen 73 leerlingen uit alle hoeken van het land in Leiden bijeen voor de zesde Taalkunde Olympiade. Ze bogen zich over zes opgaven over talen als Chinees, Albanees en Lepcha, een taal uit de Himalaya.

Lees verder

 
   

P&O Nieuws

 
   

Uiteenvallend waterstof maakt rekenen makkelijk

De chemische reactie van waterstofmo-leculen met een platinaoppervlak is veel simpeler uit te rekenen dan veel onder-zoekers tot nu toe dachten. Gebruik gewoon de Born-Oppenheimer benadering! Een opsteker voor het onderzoek naar waterstof als schone brandstof.

Lees verder

 
   

Bomvol bij diesdebat

In de bomvolle grote collegezaal van het Kamerlingh Onnes Gebouw vond zaterdag 11 februari het diesdebat ‘Honger en vetzucht’ voor alumni plaats. Dat leverde de paradox op dat de strijd tegen kindersterfte ook een strijd tegen overbevolking is.

Lees verder

 
   

En verder

Onderzoek faculteit Godgeleerdheid goed gewaardeerd
Wetenschappers gezocht voor vragenfestijn met antwoordgarantie
 
   

Oratie prof. dr. ir. J.H.M. Frijns
Titel: Leids KNOOPpunt
Vrijdag 17 februari, 16.15 uur
Lees verder


16 feb. Vrij Nederland presenteert samen met de Universiteit Leiden: De erfenis van Fortuyn? Een debat over politieke vernieuwing.
Lees verder


Jonge sterrenkundigen krijgen prestigieus Amerikaans fellowship.
Lees verder


Prof.dr.mr. M. Pheijffer benoemd als lid van de IAASB.
Lees verder


Evolution is empty of purpose, its products are full of it.
M. Conçalves, 15 februari (geneeskunde).
Meer stellingen

Colofon
Archief