De erfenis van Fortuyn?

Een debat over politieke vernieuwing

Bij de verkiezingen van mei 2002 haalde de LPF uit het niets een verkiezingsoverwinning van 26 zetels: de grootste aardverschuiving in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. De gevestigde politieke partijen, verbijsterd door het plotselinge massale verzet tegen de 'oude politiek', zagen zich gedwongen tot kritisch zelfonderzoek: hoe had het zover kunnen komen? Terwijl het eerste kabinet-Balkenende verzandde in geruzie, namen de gevestigde partijen zich voor alles voortaan anders te doen: weg uit de kaasstolp, de wijken in, terug naar de burger: dat was opeens het devies. Bij nader inzien werd de Nieuwe Politiek van Pim Fortuyn, tijdens de verkiezingscampagnes nog veroordeeld als populisme, omarmd als leerzame ervaring.

Aan de vooravond van de gemeenteraadsver-kiezingen en aan het begin van de campagne voor de Kamerverkiezingen van mei 2007 stelt VN On Tour de vraag wat er terecht is gekomen van al die mooie voornemens. Wat heeft de Haagse politiek geleerd van Fortuyn en de Nieuwe Politiek? Hoe kan de kloof tussen burger en politiek worden overbrugd?

Over die vragen wordt op 16 februari gedebatteerd in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, door ministers en studenten, professoren en Kamerleden, oud-bewindslieden en aanstormend politiek talent. De Leidse hoogleraren die deelnemen aan het debat, zijn Andreas Kinneging, Erwin Muller en Rudy Andeweg.

Dit is het eerste in een reeks debatten in studentensteden onder de titel 'Vrij Nederland verlicht Nederland'.

Zie ook www.vn.nl (Vrij Nederland verlicht Nederland)

 

 

Vrij Nederland
presenteert samen met de Universiteit Leiden:

Vrij Nederland Verlicht Nederland

De erfenis van Fortuijn?

Een debat over politieke vernieuwing

16 februari
Academiegebouw
Rapenburg 73, Leiden
Aanvang 20.00 uur
Gratis Toegang

Deelnemers:
Alexander Pechtold
Klaas-Jeroen Terwal (JOVD)
Ed. van Thijn
Ronald van Bruchem (CDJA)
Joost Eerdmans
André Rouvoet
Reinout de Vries (JD)
Ed Nijpels
Andreas Kinneging
Erwin Muller
Rudy Andeweg

(7 februari 2006)