Vragenfestijn met antwoordgarantie

Op zondag 2 april organiseren het jeugdprogramma Het Klokhuis en science center NEMO in Amsterdam samen een dag waarop kinderen antwoord kunnen krijgen op al hun vragen. NEMO en Het Klokhuis geven dan antwoord op prangende vragen: Tot hoever kun je tellen, waarom blozen mensen, hoe werkt een plasmascherm... en alle andere vragen die volwassenen niet meer kunnen bedenken maar kinderen wel.

Persoonlijk antwoord
Het Klokhuis doet gedurende vijf weken in het tv-programma en op de website een oproep om vragen in te sturen. Het gaat om vragen binnen de wetenschap in de breedste zin van het woord. Hiervan zullen er ongeveer 750 persoonlijk beantwoord gaan worden in NEMO. Dit gebeurt op zondag 2 april tussen 11.00 en 17.00 uur. Hierbij stelt het kind zelf de vraag aan de wetenschapper. Deze beantwoordt de vraag in ongeveer tien minuten in een kleine setting: twee stoelen en tafeltje aangekleed met een wetenschappelijk decorstuk. Hieromheen luisteren andere bezoekers mee. Op deze manier krijgt de vrager persoonlijk antwoord, maar worden ook de andere bezoekers wijzer. Daarnaast neemt Het Klokhuis die dag zes vragen en antwoorden op in de Theater Zaal. De bezoekers kunnen deze opnames bijwonen.

Antwoordfeest
Voor het beantwoorden van de vragen wordt de hulp ingeroepen van professoren, universitair docenten, promovendi of studenten, kortom wetenschappers uit alle velden die het leuk vinden om iets over hun vakgebied te vertellen aan nieuwsgierige kinderen. Zo wordt deze vragendag een antwoordfeest!

Vindt u het een leuk idee? Wilt u daarom aanwezig zijn op 2 april? Vult u dan het formulier* in en mail het vóór 24 februari aan Eugeen van Wees Zodra bekend is welke vragen beantwoord gaan worden, krijgt u de vragen die binnen uw kennisgebied liggen toegestuurd.

Voor meer informatie kunt u Eugeen van Wees bellen: 020 531 31 14.

* U kunt het formulier ook invullen als u niet op zondag 2 april kunt, maar u wel op een ander moment een bijdrage wilt leveren.

(14 februari 2006)