Jaargang 4, 8 januari 2008
 

'Er komt ongetwijfeld een volgende ijstijd'

 
afbeelding

'De invloed van de mens op klimaatveran-
deringen moet niet overschat worden', zegt Thijs van Kolfschoten. Hij onderzoekt de ontwikkeling van zoogdieren sinds de eerste ijstijd. 11 januari houdt hij zijn oratie als eerste in het voor een deel al gerestaureerde Academiegebouw.

 Lees verder

 
     

Echo's en MRI op nanoschaal

 
afbeelding
Oppervlaktefysicus dr. Tjerk Oosterkamp gaat de diepte in. Met twee nieuwe technieken voor de tastmicroscoop wil hij onder de oppervlakte van een preparaat kijken, en de structuur van de celkern of van een eiwit driedimensionaal in beeld brengen. Hij won hiervoor een Starting Grant van 1,8 miljoen euro van de gloednieuwe European Research Council. Lees verder   
 
     

Van musketten tot mobieltjes

 
afbeelding

De geschiedschrijving van kolonialisme, klassenstrijd en exploitatie laat weinig ruimte voor individuele keuzes. Met een subsidie van een half miljoen euro gaan Robert Ross en Jan-Bart Gewald bekijken hoe mensen in Centraal-Afrikaanse samen-
levingen technologische producten zien, gebruiken en opnemen.

 Lees verder

 
     

Hoe de kerkvaders het Oude Testament annexeerden

 
afbeelding

De christelijke kerkvaders gebruikten de uitleg van het Oude Testament om de plaats van het christendom te bepalen in het religieuze en intellectuele krachtenveld van hun tijd. Dr. Hagit Amirav won een starting grant van de European Research Council om dit proces te onderzoeken.

 Lees verder

 
     

Groeiend goud: een verrassend berglandschap

 
afbeelding

Dr. Marcel Rost van het LION heeft als eerste met een zelfgebouwde 'scanning tunneling microscoop' afzonderlijke atomen gefilmd tijdens de groei van dunne lagen goud. Op oudjaarsdag 2007 publiceerde hij hierover in het tijdschrift Physical Review Letters.

 Lees verder

 
     

Standaardwerk over Leidse hoogleraren geneeskunde

 
afbeelding

Van Albinus tot Zaaijer: alle 104 hooglera-
ren geneeskunde in Leiden tot 1940 zijn verzameld in een boek dat 8 januari werd aangeboden aan de ruim 150 hoogleraren die op dit moment werkzaam zijn bij het LUMC.

 Lees verder

 
     

Rubiconsubsidies voor jonge Leidse onderzoekers

 
afbeelding

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft vijf jonge veelbelovende Leidse wetenschappers, waarvan twee van het LUMC, een Rubicon toegekend. Met de subsidie kunnen ze onderzoekservaring in het buitenland opdoen. Eťn buitenlandse onderzoeker komt naar Leiden.

 Lees verder

 
     

P&O-nieuws

 
afbeelding

In drie regelingen zijn per 1 januari 2008 wijzigingen aangebracht. Ondermeer de Regeling flexibele werkduur, vakantie en verlof.

 Lees verder