Uitgelicht

Feedback Challenge

De laatste P&O themabijeenkomst van 2017 ging over feedback geven en ontvangen. Als afsluiter werd iedereen uitgenodigd om in 2018 zelf aan de slag te gaan met feedback, door deel te nemen aan de feedback challenge. Een groep SOZ-medewerkers ging de uitdaging aan. In maart ging de challenge onder leiding van adjunct-directeur Saskia van der Ham van start.

De basis voor de challenge is het boek Feedback Challenge – Versterk jezelf in 15 dagen van Axelle De Roy. De challenge is opgebouwd uit drie delen: positieve feedback, reflectie en adviserende feedback. 

Na een gezamenlijke kick-off werkten de deelnemers in hun eigen tempo verder aan de challenge. Voor wie er behoefte aan had, was er ruimte voor een individueel coachingsgesprek. Eind april vond een afsluitende bijeenkomst plaats.

Inmiddels is ook een aantal teams met de feedback challenge aan de slag gegaan.

Geslaagd eerste collegejaar vernieuwd ATI-systeem

In oktober 2018 was het vernieuwde online systeem voor het proces van aanmelding, toelating en inschrijving (ATI) één collegejaar in gebruik. Een moment om te vieren! Onder het genot van een ATI-taartje stond de directie samen met alle betrokken medewerkers stil bij het mooie resultaat dat door intensieve samenwerking van veel verschillende afdelingen is bereikt.

Sinds 1 oktober 2017 komen alle potentiële studenten waarvoor toelating vereist is na hun aanmelding in Studielink terecht in het nieuwe online aanmeldsysteem. In 2018 zijn diverse verbeteringen en uitbreidingen doorgevoerd, waaronder ondersteuning voor premasters, verblijfsvergunningen en financiële afhandeling. 

Na dit eerste jaar blijkt de vernieuwing te slagen in de opzet: het heeft het proces van aanmelding, toelating en inschrijving voor zowel studenten als medewerkers gebruiksvriendelijker en efficiënter gemaakt.

Europese subsidie voor uitwisseling verdubbeld

In 2018 kregen veertien uitwisselingsprojecten een subsidie toegekend uit het Erasmus+ International Credit Mobility-programma van de Europese Unie.

De gehonoreerde projecten ontvingen in totaal meer dan 400.000 euro subsidie, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Met dat geld kunnen bijna honderd studenten en wetenschappers op uitwisseling van en naar de Universiteit Leiden. Lees meer

Duurzaamheidschallenge

Duurzaamheid leeft binnen SOZ. In 2018 daagden de leden van de SOZ-duurzaamheidsteams zichzelf en hun collega’s met verschillende initiatieven uit om duurzamer te werken en leven.

Het USC begon de challenge met een brainstorm met alle medewerkers en sporters. Uit deze sessie  kwamen verschillende ‘groene’ initiatieven voort. Zo is onder andere de horeca verduurzaamd en wordt waar mogelijk bezuinigd op verlichting, verwarming en water. Het sportcentrum scheidt ook het afval (beter) en stimuleert het gebruik van de fiets.

Duurzaamheidsteam Plexus ontwikkelde een jaarplan met allerlei initiatieven. Bewustwording staat hierin centraal; door medewerkers te stimuleren fietsend naar het werk te komen en in plaats van de lift de trap te gebruiken, bijvoorbeeld. 

In het Gravensteen zette het duurzaamheidsteam verschillende groene acties op touw, zoals de aanschaf van een duurzame gebaksset (uit de kringloopwinkel uiteraard)  ter vervanging van wegwerpbordjes en -vorkjes. En wie iets te lezen zoekt of boeken over heeft, kan terecht in de ruilbibliotheek in kamer 109.

Lees meer over de duurzaamheidschallenge

>