Jaargang 4, 3 juni 2008
 

'Het mooiste watersportcentrum voor studenten'

 
afbeelding

Uit bed, in de boot, dat was de belofte voor het nieuwe Studentenwatersportcentrum. Op vrijdag 6 juni wordt het officieel geopend. 89 studenten met liefde voor water wonen boven de botenhuizen. Ze kijken uit op de Dwarswatering, het Groene Hart en het eigenzinnig vormgegeven clubhuis van Asopos de Vliet.

 
     

De oorzaken achter de oorzaken

 
afbeelding

De gezondheid van mensen in achterstandssituaties is een stuk slechter dan die van de betergesitueerden. De politiek zoekt de remedie in het stimuleren van gezonder leven. Maar dat is niet genoeg, vindt Barend Middelkoop. Oratie vrijdag 6 juni.

 Lees verder

 
     

Premier Balkenende brengt bezoek aan Fenestra

 
afbeelding

Premier Jan-Peter Balkenende wil het Rijkstraineeprogramma aanpassen voor jongeren met een functiebeperking. Dit zei hij donderdag 29 mei tijdens zijn bezoek aan Fenestra, het Disability Center van de Leidse universiteit.

 Lees verder

 
     

NWO-subsidie voor nieuwe elektronenmicroscoop

 
afbeelding

Een onderzoeksteam onder leiding van prof.dr. Jan van Ruitenbeek heeft een subsidie ontvangen voor een nieuw te ontwikkelen microscoop, onder de naam ESCHER. De subsidie van ruim 2,3 miljoen is ÚÚn van de negen die is toegekend binnen het programma 'Investeringen NWO-groot'.

 Lees verder

 
     

Noorse nationale schat verdween naar Deventer

 
afbeelding

Peperdure maritiem-archeologische expedities zijn ondernomen in de fjord van Trondheim om de schat van de 16e-eeuwseaartsbisschop Olav terug te vinden. Zonde van het geld, vindt historicus Louis Sicking. Archiefonderzoek in Nederland levert veel meer informatie op. 

 Lees verder

 
     

Dikkie Dikkie Aernout, Dikkie Dikkie Flo

 
afbeelding

Achttien jaar geleden ontdekte de Leidse literatuurhistoricus prof.dr. Wim van Anrooij een nieuwe serie portretten van de Hollandse graven. Een paar jaar later identificeerde hij ze als de oudste. Sinds kort weet hij ook wie ze tekende: heraut Hendrik van Heessel.

 Lees verder

 
     

Droom als werkelijkheid

 
afbeelding

Het ontwerp van Uri Ruff, tweedejaarsstudent Beeldende kunsten, is op 2 juni gekozen om in de traptoren van het Academiegebouw vanaf de eerste verdieping aangebracht te worden. Het vormt een voortzetting van de tekeningen van rechtenstudent Victor de Stuers uit 1865.

 Lees verder

 
     

Vijf NWO-subsidies voor chemisch onderzoek naar Leiden

 
afbeelding

Het gebied Chemische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negen onderzoeksgroepen een TOP-subsidie toegekend. Twee daarvan gaan naar Leiden. Daarnaast ontvangen drie Leidse onderzoekers een ECHO-projectsubsidie.

 Lees verder