Jaargang 4, 13 mei 2008
 

'Doemdenken over vergrijzing onterecht'

 
afbeelding

'Er is een omslag in ons denken nodig om de vergrijzing goed het hoofd te kunnen bieden.' Hoogleraar ouderenpsychiatrie Roos van der Mast geeft tegengas aan wat zij het 'verzuurde' maatschappelijke debat over ouderen noemt. Op 16 mei houdt zij haar oratie.

 Lees verder

 
     

Stem!

 
afbeelding

Tot 22 mei kan er gestemd worden voor de Universiteitsraad. Voorzitter Geert van der Varst wil het opkomstpercentage omhoog brengen: 'De personeelsgeleding moet kunnen zeggen dat zij voor een grote groep personeelsleden spreekt, dat legt bij het College van Bestuur gewicht in de schaal.'

 Lees verder

 
     

Zes Leidse studenten krijgen Toptalent-beurs

 
afbeelding

Zes Leidse studenten gaan met een Toptalent-subsidie voor 'jong creatief talent' van NWO promoveren. De onderwerpen variëren van ecotoerisme bij Mongoolse nomaden tot reparatie van UV-schade in DNA. NWO kende in totaal 48 Toptalent-subsidies toe. Twee daarvan gingen naar Leidse latinisten.

 Lees verder

 
     

Cd-rom ontsluit Egyptische graven

 
afbeelding

Met de presentatie dinsdagmiddag van MastaBase, een database van Egyptische elitegraven op cd-rom, wordt een langdurig project voltooid. 'Een enorme tijdwinst', zegt dr. René van Walsem. 'Met een paar muisklikken krijg je nu resultaten waarvoor je anders maandenlang moest bladeren in de bibliotheek.'

 Lees verder

 
     

Partnerkeuze en soortvorming

 
afbeelding

Partnerkeuze en seksuele voorkeur spelen een grote rol bij het ontstaan of uitsterven van soorten. De Leidse biologe Machteld Verzijden doet sinds januari onderzoek aan de A&M University in Texas naar de seksuele voorkeur van de zwaarddrager. Onlangs ontving ze daar een Rubiconsubsidie voor.

 Lees verder