Universiteit Leiden

nl en

Taalbeheersing van het Nederlands (MA)

Over de opleiding

Wil je weten hoe taal werkt en hoe je er anderen mee kunt sturen en overtuigen? Kies dan voor de afstudeerrichting Taalbeheersing van het Nederlands. In Leiden zijn we bij Taalbeheersing gespecialiseerd in retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.

Taal als overtuigingsmiddel

Met vakken waarin we inhaken op de actualiteit doe je bij Taalbeheersing in Leiden diepgaande kennis op over de effecten van taalgebruik. Dat is geen overbodige luxe in een maatschappij waarin het succes van ideeën, producten en diensten afhangt van de manier waarop ze worden verwoord. Werkgevers zitten dan ook te springen om afgestudeerden die weten hoe je met taal kunt sturen. Na je studie ligt er een scala aan beroepsmogelijkheden voor je open – het schrijven van overtuigende teksten is immers in elke bedrijfstak van belang.

Theorie en praktijk

Kenmerkend voor Taalbeheersing in Leiden is de theoretisch-analytische benadering. We vinden het essentieel dat je reflecteert op de concepten die je hanteert. Dat je je afvraagt wat je precies wilt onderzoeken en hoe relevant dat is. De opleiding biedt je dan ook een stevige theoretische basis gebaseerd op toonaangevende internationale wetenschappelijke publicaties. Maar we koppelen theorie altijd aan de praktijk. Sterker nog, interessante taalgebruiksverschijnselen vormen het uitgangspunt voor onderzoek. De analytische en creatieve vaardigheden die je je bij onze werkwijze eigen maakt, zullen later in je professionele leven uitstekend van pas komen.

Een professional in spreken en schrijven

Wij hebben als doel studenten af te leveren die aan alle eisen van de huidige arbeidsmarkt voldoen. Daarom besteden we tijdens de colleges veel aandacht aan mondelinge en schriftelijke vaardigheden: in alle colleges zul je moeten presenteren en elk college sluit je af met het schrijven van een paper of mondeling tentamen. Voor de arbeidsmarkt is het ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, constructieve feedback kunt geven op andermans werk en kunt omgaan met kritisch commentaar op jouw eigen werk. In je studie zul je hier uitgebreid mee oefenen.

Programmastructuur

De master Neerlandistiek: Taalbeheersing van het Nederlands is een eenjarige opleiding waarin je 60 ECTS behaalt. Je kiest je eigen vakken, zolang dit past binnen de programmastructuur van de opleiding. Om af te studeren bij de specialisatie Taalbeheersing volg je:

  • 20 EC vakken binnen de gekozen afstudeerrichting. Met deze vakken verdiep je je in onderwerpen als retorica, argumentatietheorie, pragmatiek en stilistiek.
  • 10 EC in het verlengde van de gekozen afstudeerrichting. Je kunt hierbij denken aan een vak bij Nederlandse Taalkunde, een vak in de opleiding Linguistics of een cursus van Masterlanguage. Uiteraard mag je deze ruimte ook invullen met een vak bij Taalbeheersing.
  • 10 EC vrije keuzeruimte. Je mag hier elk vak kiezen dat je wilt, binnen of buiten de opleiding.
  • 20 EC scriptie op het gebied van de gekozen afstudeerrichting. Je sluit je master af met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp dat aansluit bij de specialisatievakken die je hebt gevolgd.

In overleg met de studieadviseur is het mogelijk om een aangepast programma samen te stellen. Dit programma dient goedgekeurd te zijn door de examencommissie voor de start van je studie.

Gedetailleerd programma

Bovenstaand overzicht geeft weer welke vakken gekozen kunnen worden bij de specialisatie Taalbeheersing. Sommige vakken behoren tot de specialisatie en sommige vakken zijn te kiezen in het verlengde van de specialisatie. Wil je een gedetailleerder overzicht van het curriculum? Bezoek dan onze Studiegids. Houd er rekening mee dat de aangeboden vakken jaarlijks kunnen wijzigen.

Onderwijskundige focus

Bij de specialisatie Taalbeheersing is ook een onderwijsvariant mogelijk, waarbij – in samenwerking met het ICLON– aan de masterscriptie een onderwijskundige of een op het onderwijs toegesneden invulling wordt gegeven.

Henrike Jansen

Universitair hoofddocent Taalbeheersing van het Nederlands

Henrike Jansen

“Afgestudeerden in Taalbeheersing van het Nederlands beheersen alle registers van het taalgebruik en weten bijvoorbeeld hoe je scherp kunt discussiëren zonder te vervallen in persoonlijke aanvallen en andere drogredenen.”

Toelating en aanmelding

Wil je weten of je toelaatbaar bent tot deze master?

Bekijk de toelatingseisen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.