Jaargang 5, 26 mei 2009
 

Boer zocht vrouw in het land van de Kamasoetra

 
afbeelding

Na de Nederlandse vertaling van de Kamasoetra publiceerde sanskritist Herman Tieken met een Britse collega een andere klassieker: de Sattasaī. Een bundel gedichtjes in het Engels vertaald, over liefde, seks en huwelijk op het Indiase platteland.

 Lees meer

 
     

Bezoek Chileense president Michelle Bachelet

 
afbeelding

Maandag 25 mei heeft president Michelle Bachelet van Chili in gezelschap van koningin Beatrix en prinses Máxima de Universiteit Leiden bezocht. Bachelet wil de samenwerking op onderwijsgebied tussen Chili en Nederland intensiveren.

 Lees meer

 
     

BABELonische spraakontwarring

 
afbeelding

Drie belangrijke subsidies van ieder
€ 200.000 gaan naar Leiden. Doel van het EuroBABEL-onderzoeksthema is het bestuderen van met uitsterven bedreigde talen en de resultaten daarvan laten bijdragen tot de theorievorming over taal. In totaal zijn vijf projecten gehonoreerd.

 Lees meer

 
     

Wat doet de ombudsfunctionaris?

 
afbeelding

De universiteit heeft een ombudsfunctionaris voor studenten: prof.dr. Tineke Willemsen. Onlangs werd ze voor drie jaar herbenoemd. Wat houdt haar functie in? Deel drie uit een serie over unieke functies bij de Universiteit Leiden.

 Lees meer

 
     

Proza als experiment

 
afbeelding

Ooit was proza een gewaagd experiment. Tot aan de dertiende eeuw was de Nederlandse literatuur berijmd. Toen begonnen Nederlandse auteurs het proza te ontdekken. Dr. Joost van Driel onderzoekt in zijn Veni-project waarom dat gebeurde.

 Lees meer

 
     

Iraanse vluchtelingen schrijven hybride literatuur

 
afbeelding

Esfaindyar Daneshvar Tehranizadeh, geboren in Iran, verhuisde op zijn tiende met zijn moeder naar Frankrijk. Zijn vader, schrijver, was al eerder naar Frankrijk vertrokken. Deze achtergrond bepaalde mede Daneshvars promotieonderwerp. Hij kreeg er een Mozaïeksubsidie voor.

 Lees meer

 
     

Vertrouwenspersoon medewerkers gaat op 15 juni van start

 
afbeelding

Op 15 juni gaat een vertrouwenspersoon voor medewerkers van start: drs. G. van Driel. Hij zal werkzaam zijn op de locatie van de dienst Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) in het Poortgebouw.

 Lees meer