Zegel Studieondersteuning Universiteit Leiden

Digitale coaching

Keuze ondersteuning
nieuwe studie kiezen in 6 stappen
'Brainstorming'
In de eerste fase gaat het erom in grote trekken een indruk te krijgen van het keuzeprobleem. Begin 'breed' door 'brain storming', laat 'wilde ideeën toe, verzamel informatie, denk na, overleg, enz. Wees in deze fase niet al te kritisch of probeer niet nu al een beslissing te nemen, want dat zal het gehele proces zeer remmen. De beslissing komt pas later.

Verheldering keuzemotieven
Nog eens nadenken op grond van welke keuzemotieven je tot deze studie hebt besloten en analyseren wat er van terecht is gekomen, kan tot verheldering leiden.
Vraag jezelf eens af hoe jouw keuze tot stand is gekomen. Het zou kunnen dat je je hebt laten leiden door motieven die niet pasten bij jezelf of bij de studiesituatie. Op grond hiervan is het nodig of jezelf (andere studieaanpak) of de studiesituatie (andere studie / opleiding, gaan werken, enz.) te veranderen.

Omgaan met onzekerheid
In de oriëntatie fase kan er onzekerheid bestaan over
  • De inhoud van het keuzeprobleem (waar kan ik tussen kiezen?)
  • De onzekere gevolgen van een keuze (wat gaat er gebeuren en hoe moet ik het aanpakken?)
  • De persoonlijke competentie (kan ik dit keuzeprobleem aan?).
Om de onzekerheid die deze drie punten veroorzaken te vermijden, zijn mensen geneigd de eerste oriëntatie fase te snel te verlaten. Accepteer deze onzekerheid en neem echter als een expert de tijd!

Kiezen kan onmogelijk lijken
Als je op het punt staat een taak aan te pakken (in dit geval het oplossen van een keuzeprobleem), dan zal je enigzins gespannen zijn.
  • Deze spanning is plezierig als je inschat dat het wel zal lukken. Je verwacht dat het wel gaat. ("ik ben benieuwd"; "iets nieuws, wat leuk").
  • Deze spanning is onplezierig als je inschat dat het niet goed zal gaan, omdat je verwacht dat de TAAK te zwaar is of omdat je verwacht dat JIJ het niet kunt.
Hoe jij de taak ervaart hangt af van hoe jij de taak en je eigen mogelijkheden ziet. Soms kan een taak dermate onuitvoerbaar lijken en zijn de negatieve gevoelens zo sterk dat iemand zich meer richt op verwerken van de gevoelens dan op het oplossen van het probleem. Dat kan er toe leiden dat iemand de taak niet meer aandurft en de taak maar gaat uitstellen. Op korte termijn geeft dat enige verlichting, maar op lange termijn worden de problemen groter.
Probeer je gedachten en opvattingen onder ogen te zien en maak een realistische schatting van de taak en van jezelf.