Terug naar de homepage van Universiteit Leiden Studieondersteuning

Studentenpsychologen

Beslissingsondersteuning
Of het nu gaat om het uitkiezen van een studie of van een vakantie, beslissen kan je maar beter zelf doen. Informeer, overweeg, vraag raad aan anderen, enz., maar vergeet niet dat jij in de eerste plaats te maken hebt met de gevolgen van een beslissing. Dit programma kan je helpen te verduidelijken en af te wegen wat voor jou van belang is. Het programma is geen test die bepaalt of jij ergens geschikt voor bent, want het lokt alleen maar uit dat jij duidelijk maakt wat jij vindt.
Kijk zonodig ook bij
  • (Studie)keuzeondersteuning
  • Kiezen als expert
  • Informatie over opleidingen

    Het programma 'Beslissingsondersteuning' werkt in vijf stappen. Uit de beschrijving lijkt het misschien ingewikkeld, maar het invullen is gemakkelijk. Daarbij kan je ter verduidelijking een voorbeeld laten invullen.

  • 1. Bepalen keuzegebied
    Tik het gebied in waar de beslissing over gaat, bijvoorbeeld
  • Wat zal ik gaan doen (studeren of wat anders)
  • Vakantiebestemmingen, of met wie ga ik op vakantie?
  • Studiekeuze
  • Welke sport zal ik gaan doen?
  • 2. Alternatieve keuzes
    Vul minstens twee en maximaal vijf concrete keuzes in. Hoe specifieker je bent, des te gemakkelijker het is om de keuzes in de volgende stappen te beoordelen. Voorbeelden voor het keuzegebied 'Vakantiebestemming' zijn
  • Nederland
  • Kreta
  • Frankrijk
  • 3. Factoren en gewichten
    Factoren zijn de punten die voor jou van belang zijn. Het kunnen objectieve punten zijn als kosten, noodzakelijke inspanning, de kans leuke mensen te ontmoeten enz.. Maar het kunnen ook meer subjectieve punten zijn als plezier, voldoening, angst te mislukken, enz.
    Gewichten zijn maten hoe belangrijk de verschillende factoren voor jou zijn.

    Stel dat je verschillende vakantiebestemmingen (Nederland, Frankrijk, enz.) afweegt en goed weer en korte afstand zijn voor jou factoren. Het zou kunnen dat goed weer zeer belangrijk voor jou is (beoordeling 90), maar de tijd om naar de vakantiebestemming toe te reizen maakt je niet zo veel uit( nauwelijks belangrijk en dus beoordeling ongeveer 20).
    Je bepaalt dus in deze stap: wat is van belang bij je keuze en in hoe belangrijk is dit.

    4. Verband alternatieve keuzes en factoren
    Je hebt zowel de verschillende alternatieve keuzes als de (gewogen) factoren die voor jou belangrijk zijn bepaald. In deze stap beoordeel je in welke mate je verwacht dat de (gewogen) factoren aanwezig zijn bij de verschillende alternatieve keuzes.

    Stel dat je verschillende vakantiebestemmingen afweegt en goed weer en korte afstand zijn voor jou de (gewogen) factoren. Nu beoordeel je in welke mate je vindt dat Nederland 'goed weer' heeft, op 'korte afstand' is, enz. Daarna doe je dat ook voor Frankrijk en de andere vakantiebestemmingen.

    5. Uitslag
    Het programma rekent de beste combinatie uit van alternatieve keuzes, factoren en gewichten. Het alternatief met het hoogste getal is de beste keuze. Besef dat de berekende resultaten gebaseerd zijn op jouw verschillende beoordelingen. Als je de beoordelingen verandert, dan zal de volgorde van de alternatieve keuzes veranderen.
    Start Beslissingsondersteuning

    Studentenpsychologen - Universiteit Leiden