Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 17, 9 maart 2021
 
 
‘Soms kom je verder door een andere route te kiezen’
 
Op Internationale Vrouwendag (8 maart) stond de Universiteit Leiden stil bij de emancipatie en participatie van vrouwen. We gingen erover in gesprek met Annetje Ottow, voorzitter van het college van bestuur. Van negen andere inspirerende vrouwen is er een videoboodschap, als alternatief voor de traditionele Annie Romein-Verschoorlezing.
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
 
Wijdere pupillen? Een mogelijk teken van vertrouwen
 
Het weerspiegelen van hartslag, huidgeleiding of pupilwijdte speelt een grote rol in menselijke sociale interacties. Bijvoorbeeld in situaties waar het draait om vertrouwen of aantrekkingskracht, zo ontdekte Eliska Prochazkova. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
LUMC berekent longschade coronapatiënten met kunstmatige intelligentie
 
Zorgprofessionals in het Leids Universitair Medisch Centrum kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) snel en gemakkelijk berekenen of een coronapatiënt ernstige longschade heeft opgelopen.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Leidse studenten denken mee over restauratie antiek schip
 
Hoe pak je een duurzame restauratie van een eeuwenoud schip aan, zonder afbreuk te doen aan de historische waarde ervan? Studenten van de master Industrial Ecology gingen op onderzoek uit.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Vier verklaringen waarom er zoveel nieuwe politieke partijen meedoen
 
Sinds de Tweede Wereldoorlog deden er nog nooit zóveel partijen mee aan de landelijke verkiezingen. Simon Otjes, universitair docent Nederlandse politiek, verklaart hoe dat komt.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Anton de Kom verdient een standbeeld in Den Haag’
 
Waarom heeft de Surinaamse verzetsheld en onafhankelijksheidsstrijder Anton de Kom geen herdenkingsplek in zijn voormalige woonplaats Den Haag? Dat vroeg een groep African Studies-studenten zich af.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen