Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 17, 23 februari 2021
 
 
In beeld: dierenmummies in de scanner
 
Het verhaal van Toetanchamon, de Egyptische farao, is wereldberoemd. Maar wist je dat in het oude Egypte niet alleen mensen werden gemummificeerd, maar ook talloze dieren? Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden haalde onlangs een heel stel dierenmummies door de CT-scanner. 
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
 
Hij moet Nederland aan bijna 20 miljoen vaccins helpen
 
Alumnus Dennis de Mik moet ervoor zorgen dat Nederland 19,8 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin krijgt. Hoe gaat hij te werk? En wat heeft hij nu nog aan zijn studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen?
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Open Science’ leidt tot betere wetenschap
 
De Universiteit Leiden kent een actieve community die Open Science wil stimuleren: transparantie in alle fasen van het onderzoek. 'Het is nu de tijd om je open te stellen.'
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Podcast: de wonderlijke ontsnapping van Hugo de Groot
 
Dit jaar is het precies vierhonderd jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf. Verstopt in een boekenkist wist hij Slot Loevestein te ontvluchten.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Wondermateriaal grafeen: op zoek naar de magische hoek
 
Stapel twee laagjes grafeen, draai ze een klein stukje ten opzichte van elkaar, en het materiaal wordt spontaan een supergeleider. Wonderlijk toch? Natuurkundigen laten met speciale apparatuur zien wat er onder het oppervlak gebeurt.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
'Ongrijpbare' neutrino op heterdaad betrapt
 
Astronomen hebben, pas voor de tweede keer ooit, een neutrino gekoppeld aan een object buiten onze Melkweg. Deze waarnemingen zijn gedaan met behulp van telescopen op de aarde en in de ruimte. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen