Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 3 november 2020
 
 
Onderwaterherrie verstoort de relatie tussen zeedieren. Maar hoe erg precies?
 
Menselijke activiteit op zee maakt een flinke herrie. Hoeveel last hebben zeedieren daar eigenlijk van? Promovenda Annebelle Kok onderzocht het voor bruinvissen, grienden en hun prooien, en ontdekte hoe complex het probleem werkelijk is. Promotie op 12 november.
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
 
Achtste muurformule klaar: de Van der Waals-vergelijking
 
Ondanks regen en algeheel rotweer stond hij toch nog binnen een week op de muur. De Van der Waals-toestandsvergelijking is de achtste muurformule die Leiden telt.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Postdocs verzamelen zich in belangenvereniging
 
Jonge wetenschappers hebben vaak te maken met veel onzekerheden in hun academische loopbaan. De Leiden University Postdoc Assembly (LUPA) wil de belangen van de postdocs op een positieve manier behartigen.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Hoe beïnvloedt social distancing de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen?
 
Zelden trokken bevolkingsgroepen zich zo sterk terug in hun eigen bubbel als nu. Rechtssocioloog Maartje van der Woude gaat met haar studenten onderzoeken wat social distancing doet met de onderlinge verhoudingen.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Nieuw internationaal platform komt op voor kinderrechten
 
Het online platform Leiden Children's Rights Observatory maakt kennis over kinderrechten toegankelijk en zwengelt wereldwijd het wetenschappelijke en maatschappelijke debat aan. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Podcast: de kinderen van de slavernij
 
Het Nederlandse slavernijverleden staat volop in de belangstelling. Minder bekend is echter het leven van de kinderen die opgroeiden in slavernij. In deze aflevering van Enkeltje Wetenschap vertelt Ramona Negrón erover.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen