Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 27 oktober 2020
 
 
Rechten van slachtoffers: werken ze wel?
 
Slachtoffers van misdrijven kunnen lang niet altijd ten volle gebruik maken van hun rechten, stelde Maarten Kunst, hoogleraar Criminologie in zijn oratie op 26 oktober. Hij wil uitzoeken hoe dat precies komt en proberen dit te verbeteren.
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
Uit de duizendknoop: uitheemse bladvlo gaat invasieve plant bestrijden
 
Voor het eerst wordt in Nederland een uitheemse diersoort in de vrije natuur uitgezet om een schadelijke plantensoort te bestrijden. De Japanse bladvlo moet soelaas gaan bieden tegen de woekerende Aziatische duizendknoop. Suzanne Lommen van het Instituut Biologie Leiden coördineert de veldproeven.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Leidse studenten redelijk positief over online onderwijs
 
De studenten van de Universiteit Leiden zijn tevreden over het online onderwijs dat ze in het tweede semester kregen. Opvallend is dat ze meer tevreden waren met online kennisoverdracht dan met het onderwijs gericht op de verwerking van de stof. Dit blijkt uit een uitgebreide evaluatie.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Microbootje uit de 3D-printer
 
Van boeg tot achtersteven meet dit bootje 30 micrometer, ongeveer een derde van de dikte van een haar. Het is uitgeprint door de Leidse natuurkundigen Rachel Doherty, Daniela Kraft en collega's.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Podcast: onderdrukking en vrijheid in het vroege islamitische rijk
 
Tijdens de laatste levensjaren en na de dood van de profeet Mohammed veroverden de moslims een groot deel van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat speelde in de 7de eeuw na Christus, ver voordat het buskruit werd uitgevonden. Hoe hielden zij hun immense rijk onder controle? Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch, vertelt erover in de UBLpodcast.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Healthy University Week
 
Van office workout tot lezingen over omgaan met stress: deze week is het Healthy University Week! Hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers vertelt waarom het goed is om als universiteit de gezondheid van je medewerkers en studenten te bevorderen.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen