Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 6 oktober 2020
 
 
Lockdownstress lijkt mee te vallen, maar raakt kwetsbare gezinnen harder
 
Tijdens de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar rapporteerden proefpersonen in een Leidse studie een lichte toename van hun stressniveau. Die extra stress kan een negatief effect hebben op de gezinssituatie, met name als ouders vóór de coronacrisis al psychologische klachten hadden.
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
Leidse wetenschappers over het 'kroeggevecht' tussen Trump en Biden
 
Er is nauwelijks iemand die zich eraan waagt de winnaar aan te wijzen van het debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn democratische uitdager Joe Biden. De negatieve kwalificaties overheersten. Drie Leidse wetenschappers reflecteren op het debat.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘De crisis door corona had nog veel erger kunnen zijn’
 
Na de kredietcrisis van 2008 zijn in het bankensysteem van de Europese Unie ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Rechtenpromovenda Barbora Budinská onderzoekt de juridische geldigheid van de nieuwe manier waarop banken gecontroleerd worden.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Maxim Februari houdt 49e Huizingalezing
 
Schrijver, columnist en kersverse P.C. Hooftprijswinnaar Maxim Februari zal de 49e Huizingalezing houden, met als titel ‘Slechte kunst’. Februari spreekt de lezing op 11 december live uit in het Academiegebouw, deze is gratis online te volgen.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Nieuw magazine LDE Universities verschenen
 
Lees over het samenbrengen van Leidse bio-kennis met Delftse algoritmen, een nieuw onderwijs- en onderzoeksprogramma over cybersecurity en hoe kennis en economie verbonden worden.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
De Nederlandse Opstand door Italiaanse ogen
 
Italiaanse geschiedschrijvers uit de 16e en 17e eeuw schreven opvallend vaak over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Zij beïnvloedden met hun werken de publieke opinie in zowel Italië als in de Nederlanden. Dat concludeert historicus Cees Reijner in zijn proefschrift.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen