Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 22 september 2020
 
 
Van Leidse student tot ambassadeur in het Vaticaan
 
De Australische alumnus Chiara Porro studeerde International Relations and Diplomacy en werkt sinds kort als ambassadeur bij de Heilige Stoel. ‘De paus zei tegen mij dat zijn deur altijd open staat.’
 
Lees meer
 
 
 
 
 
 
Een Romeins kamp of niet? Zo gingen onze archeologen te werk
 
In de bossen bij Ermelo vinden Leidse archeologen een opvallende zandwal en greppel. Ze vermoeden de resten van een Romeins legerkamp, maar het ontbreekt nog aan overtuigend bewijsmateriaal. Lukt het ze om de puzzel te kraken?
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Laat kennis door de wijken stromen!’
 
Leiden in coronatijd, eenzame ouderen of het duurzamer maken van de stad. Studenten van de Leidse universiteit en hogeschool werken samen met de gemeente Leiden aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Podcast: De magie achter een placebo
 
Soms is een nepmedicijn voldoende om een patiënt te genezen. Maar hoe werkt zo'n placebo precies? En wist je dat er ook een tegenovergesteld effect bestaat, het nocebo-effect?
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Geen bewijs voor link tussen depressie en voeding
 
Dat juiste voeding depressies kan voorkomen of verhelpen, is verre van zeker. In literatuurreviews  trekken auteurs niettemin vaak sterke conclusies. Masterstudent Psychologie Florian Thomas-Odenthal publiceerde over die bevinding in PLOS ONE.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Universiteit Leiden en LUMC verstevigen samenwerking met farmaceut Janssen
 
De samenwerking beslaat tal van terreinen zoals de bestrijding van infectieziekten, klinische testen, de productie van medicijnen en e-health. Door de krachten te bundelen kunnen we patiënten nog betere en innovatieve zorg bieden, aldus de drie partners.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Livestreams 3 October University
 
Het begint een mooie traditie te worden: een fijne portie wetenschap tijdens de viering van het Leids Ontzet op 3 oktober. Dit jaar niet vanuit onze 3 October University-tent in het Van der Werf park, maar met een live talkshow over wetenschap, als onderdeel van de feestelijke 3 October-livestream die het hele weekend uitzendt.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
En ook
 
 
   
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen