Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 1 september 2020
 
 
Ingetogen Opening Academisch Jaar als symbolisch nieuw begin
 
Het academisch jaar 2020-2021 is begonnen. Met zo’n 150 aanwezigen in de vertrouwde Pieterskerk en een kleine duizend via de livestream. ‘Universiteiten zullen er zijn en blijven, hoe snel de wereld ook verandert.’
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
 
Arianna Pranger beste docent 2019-2020
 
'Ondanks de drempel die afstandsonderwijs met zich meebrengt, wist zij met kennisclips, challenges en actuele colleges over het coronavirus de studenten te motiveren,' zo luidde het juryrapport. Het Leids Studentenplatform riep docent farmacie Arianna Pranger uit tot beste docent.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Het mysterie van hersenziekten, cel voor cel uitgezocht
 
Welke hersencel doet wát als bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson ontstaat? Het duurt niet lang meer voordat die puzzel stukje voor stukje gelegd kan worden. Computationeel bioloog Ahmed Mahfouz combineert Leidse bio-kennis met Delftse algoritmen en komt steeds dichterbij de sleutel.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Ik ben hier nog maar net en houd nu al van Leiden!’
 
Spreiden, spreiden, spreiden. Dat was het motto van de Oriëntation Week Leiden (OWL) die afgelopen week plaatsvond voor internationale studenten. Ondanks die focus op kleinschaligheid werd het alsnog erg gezellig.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Podcast: de bloedige dekolonisatie van Indonesië
 
Precies 75 jaar geleden verkreeg Indonesië zijn onafhankelijkheid, maar dat ging gepaard met veel geweld. Zowel onafhankelijkheidsstrijders als Nederlandse soldaten begingen behoorlijk wat oorlogsmisdaden. In de UBLpodcast vertelt hoogleraar Gert Oostindie aan de hand van propagandaposters en fotoboeken hoe die chaotische tijd eruit zag.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Hoe de eerste Nederlandse universiteitscrèche poeslief en schermloos bleef
 
Als er één plek is op de universiteit waar verschillen wegvallen, dan is het wel op de Kattekop. Dit universitaire kinderdagverblijf viert in september haar 40-jarig bestaan. De geschiedenis ervan weerspiegelt ontwikkelingen bij de universiteit. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen