Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 30 juni 2020
 
 
Podcast: zo klonk het Nederlands van 1000 jaar geleden
 
Hoe sprak men 1000 jaar geleden Nederlands? Die vraagt houdt taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof al tijden bezig. In een podcast vertelt hij hoe het hem lukte om dat oud-Nederlands levensecht te reconstrueren.
 
Beluister de podcast
 
 
 
 
 
 
Josephus Scaliger: groot geleerde en brompot
 
De nu bijna in vergetelheid geraakte Josephus Justus Scaliger (1540-1609) was een van de beroemdste geleerden van zijn tijd. En hij had een groot talent voor ergernis, zo blijkt uit Kasper van Ommens promotieonderzoek.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Nog veel te ontdekken in de ontwikkelingsbiologie’
 
Voor we vruchtbare eicellen in het laboratorium kunnen kweken, zijn er nog een heleboel stappen te zetten. Dat was de boodschap van Susana Chuva de Sousa Lopes' oratie op 29 juni 2020, de eerste digitale oratie aan de Universiteit Leiden.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Het leven van nomaden in een turbulente tijd
 
De Walad Djifir uit Tsjaad bevonden zich de afgelopen jaren in een turbulente omgeving, met onrust in Nigeria, Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hoe pasten zij zich aan? Inge Butter beschreef het in haar proefschrift. 
 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Crimmigratie, corona en uitsluiting: moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken via kunst
 
Hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude gaat op zoek naar innovatieve manieren om ‘moeilijk bespreekbare’ onderwerpen als racisme, etnisch profileren, uitsluiting en crimmigratie bespreekbaar te maken met een breed publiek.
 
›  Lees meer
 
 
 
 
En ook...
 
 
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen