Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 19 mei 2020
 
 
De kick van citizen science: ‘Het is een vorm van verslaving’
 
Leidse archeologen riepen de hulp van vrijwilligers in om te speuren naar archeologische resten op satellietbeelden van de Utrechtse Heuvelrug. Mede door de uitbraak van het coronavirus werd het project een daverend succes: in een maand tijd werden alle 300.971 kaarten onderzocht.
 
Lees het verhaal van de week
 
 
 
 
 
‘Alle grote telescopen stonden stil’
 
Astronoom Ignas Snellen onderzoekt exoplaneten met waarnemingen van telescopen. Maar hoe gaat dat nu door corona de grote telescopen niet of nauwelijks nog werken?
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Universiteiten werken samen aan oplossingen in coronatijd
 
De koepelorganisatie van universiteiten (VSNU) overhandigde op 15 mei een e-zine aan minister Ingrid van Engelshoven. Hierin staat een greep uit alle corona-initiatieven van de Nederlandse universiteiten.
›  Lees meer
 
 
 
 
'Het nieuws uit Brazilië is huiveringwekkend'
 
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde COVID-19 'een klein griepje'. Ondertussen zijn er al meer dan 16.000 Brazilianen overleden. Hoe lang kan Bolsonaro de coronacrisis blijven bagatelliseren?
›  Lees meer
 
 
 
 
 
Lichaamseigen marihuana zorgt dat je angstherinneringen vergeet
 
De stof anandamide blijkt een rol te spelen bij het laten vervagen van herinneringen aan een angstige gebeurtenis. De resultaten bieden aanknopingspunten voor de behandeling van angststoornissen als PTSS.
›  Lees meer
 
 
 
 
Mais bindt vele generaties Maya’s
 
Antropoloog Genner Llanes Ortiz is zelf een Maya uit de Mexicaanse provincie Yucatan. Nu doet hij onderzoek naar de belangrijke rol van mais in de Maya-cultuur.
›  Lees meer
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen