Aanmelden voor deze wekelijkse nieuwsbrief
 
 
Nieuwsbrief
 
  Jaargang 16, 12 mei 2020
 
 
Waarom je brein het nodig heeft om eropuit te gaan
 
Dat we nu zoveel thuis zijn is niet alleen saai, het kan ook nog eens een negatieve invloed hebben op je leervermogen. Cognitief neuropsycholoog Judith Schomaker legt uit hoe dat komt: ‘Het ontdekken van nieuwe omgevingen zet ons brein aan tot leren en onthouden.’
 
Lees meer
 
 
 
 
 
Virale uitbraken beperken? Doe recht aan de gezondheid van dieren
 
Veel gevaarlijke ziektes zoals het coronavirus, ebola en Q-koorts zijn overgesprongen van dieren op mensen. Om mens én dier beter te beschermen zouden we ook dieren het recht op gezondheid kunnen geven, schrijft promovendus Joachim Nieuwland. 
›  Lees meer
 
 
 
 
 
‘Aan onze universiteit gaat de zon nooit onder’
 
Samenwerken doet de Universiteit Leiden in de regio, in eigen land, in Europa en met landen op vrijwel alle continenten. Daar profiteren studenten en onderzoekers van, maar vooral de samenleving, zegt rector Carel Stolker.
›  Lees meer
 
 
 
 
Terugblik op een bijzondere dodenherdenking
 
Het was dit jaar niet mogelijk om als vanouds samen te komen op 4 mei. Maar met een online lezing van japanoloog Ethan Mark en een bijzonder herdenkingsmoment bij het Academiegebouw werd het toch een indrukwekkende herdenking.
›  Bekijk de reportage
 
 
 
 
 
Ernstige COVID-19-symptomen voorspellen én voorkomen
 
Leidse wetenschappers zijn in bloedmonsters op zoek naar stoffen die voorspellen of patiënten ernstige COVID-19-symptomen zullen ontwikkelen of niet. Aan de hand van die kennis willen ze gerichtere behandelingen aandragen. Ze hopen binnen een week met de eerste resultaten te komen.
›  Lees meer
 
 
 
 
Nieuwe film over het leven van Ben Telders (1903-1945)
 
Ben Telders was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog hoogleraar Volkenrecht aan de Universiteit Leiden, en kwam vanwege zijn protest tegen de Nazi’s om in een concentratiekamp. Een nieuwe film toont zijn leven en nalatenschap.
›  Kijk verder
 
 
 
 
Meer nieuws
 
 
   
   
   
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Laureaten en benoemingen
 
 
 
 
 
Media, boeken en blogs
 
 
 
 
 
 
 
  Bij ons leer je de wereld kennen