Nieuwsbrief  
Jaargang 9, 12 februari 2013  
 
 
 
 
 
  'Veel Leidser kunnen ze het niet krijgen'
Of hij zin heeft om collegevoorzitter/rector te worden van de oudste universiteit van Nederland? Carel Stolker zwijgt even, om dan onderkoeld te antwoorden: 'Ik vind het wel leuk, ja.' Tijdens het gesprek, een paar dagen voor de rectoraatsoverdracht, is het zichtbaar dat hij staat te popelen om aan de slag te gaan. Natuurlijk gaat hij niet al het goede dat zijn voorganger tot stand bracht, veranderen. Maar zijn eigen accenten legt hij wél.
 Lees verder
 

 
  Diesrede Paul van der Heijden: van professorenuniversiteit naar netwerkuniversiteit
De eer om de diesoratie 2013 uit te spreken ging naar scheidend rector magnificus/voorzitter van het college van bestuur, Paul van der Heijden. Hij behandelde in vogelvlucht de metamorfoses die de universiteit de afgelopen vijftig jaar onderging, uitmondend in de ‘netwerkuniversiteit’ anno 2013. Drie eredoctoraten werden uitgereikt en natuurlijk was er de overdracht van het rectoraat/voorzitter aan collegajurist Carel Stolker.
 Lees verder
 

 
  Docent Hebreeuws Martin Baasten wint LSr-Onderwijsprijs 2013
‘Deze docent wil zijn studenten uitdagen en zorgt ervoor dat alle studenten de stof begrijpen’, aldus Christel de Lange, voorzitter van de Leidse Studentenraad. Docent Hebreeuws Martin Baasten is de winnaar van de LSr-Onderwijsprijs 2013, de prijs voor de beste docent van het jaar. De Lange, tevens juryvoorzitter, maakt de winnaar bekend tijdens de dies natalis op 8 februari.
 Lees verder
 

 
  DNA-diagnostiek weer stapje verder
Emmelien Aten ontdekte met collega-onderzoekers de erfelijke oorzaak van een aantal aandoeningen. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om gerichte diagnostiek aan te vragen voor patiënten met vergelijkbare ziektebeelden, ook bracht ze de diagnostische techniek vooruit. Promotie op 7 februari.
 Lees verder
 

 
  ‘Honours-studenten gaan verschil maken’
Falling in love with the Honours Academy. Zo heet de bijeenkomst op 14 februari 2013, Valentijnsdag, waarop zo’n 150 docenten, contactpersonen, studenten en vertegenwoordigers van middelbare scholen en bedrijven brainstormen over de ware Honours Academy. Hierin zijn extra onderwijs en activiteiten voor talentvolle en gemotiveerde studenten ondergebracht. Ideeën genoeg, constateert dean prof.mr.drs. Willemien den Ouden.
 Lees verder
 

 
  Oud-Griekse besluitvorming met behulp van goddelijk advies
Het interpreteren van bovennatuurlijke tekens was in de wereld van de Griekse oudheid een flexibel gereedschap om besluitvorming te vergemakkelijken. Dit is de centrale stelling in het proefschrift van historicus Kim Beerden. Promotie 14 februari.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Wisselleerstoel Social justice voor Paul van der Heijden
College van Bestuur en decanen ondertekenen bestuursafspraken
Hernieuwde groepsidentiteit Hadjeray door nieuwe media
Europese ‘stoffenbibliotheek’ voor ontwikkeling van nieuwe medicijnen
De maand die voorbij flitste als een dag
Terugblik Taalkunde Olympiade 2013
Leidse psychologen gaan bloggen
Bundeling van krachten voor nieuwe generatie medicijnen

 
  Agenda
12 februari: Judith Pollmann in tv-serie De Gouden Eeuw
13 februari: Nederlands Studenten Orkest in de Stadsgehoorzaal
21 februari: Debat Centraal: Tough on Crime
 
Meer agendaberichten
 

  Wetenschappers in de media
Rudi Westendorp in de Tros Nieuwsshow: Zorgen voor/over onze ouders
Beatrice de Graaf in de Tros Nieuwsshow: Vrouwelijke 'Guevara' schiet met scherp
Corinne Hofman ontmoet minister Ronald Plasterk op Saba