Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 6 december 2011  
 
   
 
 
  Leidse universiteit scoort hoog in Keuzegids 2012
De Universiteit Leiden staat, samen met Nijmegen, nummer één op de ranglijst van algemene universiteiten in de Keuzegids Universiteiten 2012. Zes Leidse bacheloropleidingen komen dit jaar als beste uit de bus.
 Lees verder
 

 
  Kansen voor een Brain Centre in Leiden
Op initiatief van burgemeester Henri Lenferink is een eerste verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van meer Leidse samenwerking op het terrein van hersenen. De uitkomsten van deze verkenning zijn uitermate positief. De Leiden Bio Science Park foundation heeft opdracht gekregen om de samenwerking tussen onderzoek, bedrijfsleven en de zorgsector verder vorm te geven en zo te komen tot een Brain Centre in Leiden.
 Lees verder
 

 
  Ouder uiterlijk door hogere bloedsuikerspiegel
Bij mensen die lange tijd een hoge bloedsuikerspiegel hebben gaat het gezicht er sneller ouder uitzien. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in samenwerking met Unilever.
 Lees verder
 

 
  Vragen formuleren voor Mark Rutte
‘Prima, maar hoe zou je dat in twee zinnen verwoorden?’ Een groep studenten dacht samen met de redactie van NOVA College Tour na over vragen voor Mark Rutte. De premier is op 20 december te zien in een aflevering van het tv-programma in de Leidse Pieterskerk.
 Lees verder
 

 
  Onderzoek aan levende cel en quantumdynamica krijgen impuls
Acht Leidse natuurkundigen delen mee in de ruim tien miljoen euro die de stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie heeft uitgetrokken voor innovatief onderzoek. Het gaat om onderzoek aan de levende cel, en de quantumdynamica van mechanische systemen.
 Lees verder
 

 
  De impact van schilderijen in ‘Cinquecento’ Venetië
In zestiende-eeuws Venetië konden schilderijen dezelfde reacties oproepen als mensen; ze werden vereerd en bemind maar ook gehaat en vernield. De Venetianen identificeerden de schilderijen met de afgebeelde mensen zelf. ‘De huidige impact van bijvoorbeeld cartoons is zo misschien beter te begrijpen’, veronderstelt Elsje van Kessel. Promotie 1 december 2011.
 Lees verder
 

 
  Help depressieve ouderen als ze daarvoor openstaan
Is het beter als huisartsen al hun patiënten van 75 jaar en ouder screenen op tekenen van depressie, en op grond daarvan behandeling aanbieden? Promovenda Gerda van der Weele onderzocht het en concludeert van niet.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Glazen huis/Serious Request: Universiteit Leiden zet zich in voor het goede doel
Prof.dr. Wim Willems krijgt serie over Hagenaars en Hagenezen in AD/Haagsche Courant
Veel diefstal van computers uit studentenhuizen

 
  Agenda
Donderdag 8 december: Cleveringahoogleraar David van Reybrouck: 'Bloeddiamanten of een gouden toekomst? De rol van grondstoffen in Congo' 
Donderdag 8 december: Serious Requestlezing door prof.dr. Annemiek Richters: 'Elke dag doodgaan en toch leven' 
Zaterdag 10 december: benefiet Volleybaltoernooi voor Serious Request 
5-15 december: per avondmaaltijd in Lipsius 1 euro naar Serious Request
 
Agenda Universiteit Leiden
 
 

  Laureaten
Student Media Technologie wint Dutch Game Award 2011
Student Notarieel recht schrijft meest wetenschappelijke masterscriptie
 

  Benoemingen
Ir. Jeanette Vonk benoemd tot directeur ISSC
 

  Boeken
De nieuwe Thomése in je binnenzak