Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 18 oktober 2011  
 
 
 
 
  NWO kent Veni’s toe: 159 onderzoekers aan de slag
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 159 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. 19 onderzoekers zijn verbonden aan de Leidse universiteit. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze subsidie kunnen de jonge talenten gedurende een periode van drie jaar onderzoek doen.
 Lees verder
 

 
  Nieuwe biomarker voor prognose bij reuma
Door een nieuw ontdekte antistof valt het verloop van reuma bij patiënten beter te voorspellen. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het tijdschrift PNAS ( Proceedings of the National Academy of Sciences ).
 Lees verder
 

 
  Meest geavanceerde microscopen ter wereld staan in Leiden
Het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (NeCEN) in Leiden opent zijn deuren op 27 oktober 2011. NeCEN geeft iedereen toegang tot de meest geavanceerde cryo-transmissie-elektronenmicroscopen ter wereld. Tien academische partners, lokale en nationale overheden en bedrijven werkten samen om dit centrum tot stand te brengen. Ze verwachten dat NeCEN leidt tot enorme sprongen voorwaarts in de wetenschap en R&D-trajecten.
 Lees verder
 

 
  Jonge bedrijven in Bio Science Park opnieuw gegroeid
De startende en jonge bedrijven in het Bio Science Park zijn in 2010, net als in 2009, tegen de crisistrend in opnieuw gegroeid. De groei betreft omzet, aantal medewerkers en gehuurde vierkante meters. Veel van die beginnende ondernemingen zijn spin-offs van onderzoek aan de Universiteit Leiden en het LUMC.
 Lees verder
 

 
  Pre-University College van start
Een nieuwe lichting scholieren gaat op 24 oktober van start met het eerste onderwijsblok van het Pre-University College, een studieprogramma voor getalenteerde vwo’ers. De kick-off was op 10 oktober in de Pieterskerk. Aan motivatie is in elk geval geen gebrek.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Wetenschapsdag: activiteiten op diverse locaties
Feestelijk welkom voor de Leiden Excellence Scholars
Start Open Access week
Nieuw onderzoeksproject: herkennen van terroristische voortekenen?
Leids Film Festival: Law & Film

 
  Agenda
24 oktober: P.J. Blok-lezing ‘Romeinen in Roomburg’ door drs. Jasper de Bruin
 

  Benoeming
Dr. Antje Wessels benoemd tot hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde
 

  Laureaten
Ereprofessoraat voor Willem Adelaar
Leidse studenten winnen programmeerwedstrijd
 

  Boeken
Het Haagse gevoel door Willem Willems
Het land van Don Quichot door Raymond Fagel en Eric Storm (red.)