Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 4 oktober 2011  
 
 
 
 
  De donkere kant van het universum ophelderen
Het moet er zijn, alleen kunnen we het niet zien: de raadselachtige donkere materie en donkere energie in het heelal. Henk Hoekstra is een van de vele kosmologen die dolgraag, willen weten waar deze substanties precies uit bestaan. Hij kreeg er een Europese onderzoekssubsidie van 1,3 miljoen euro voor.
 Lees verder
 

 
  Katholieken kwamen laat in actie in Opstand in de Nederlanden
Dat katholieken veel hebben betekend voor de Opstand in de Nederlanden (1520-1635) wisten historici al. Maar wat deed de Opstand met de katholieken? Judith Pollmann, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis, schreef er een boek over.
 Lees verder
 

 
  Week van de Diversiteit 10-14 oktober
In de Week van de Diversiteit van 10-14 oktober laat de Universiteit Leiden zien hoe divers, internationaal en multicultureel ze is. Op het programma staan onder andere symposia, films, discussies en workshops. Iedereen is welkom om te komen luisteren, proeven, meepraten, kennismaken, kijken en borrelen.
 Lees verder
 

 
  Bevat cel meer oplosmiddelen dan alleen water?
De cel is een zakje met water, en daarin opgelost spelen zich de levensprocesen af. Dat weet iedere bioloog, maar het klopt niet, vermoedt prof.dr. Rob Verpoorte: naast water lijken voorheen onbekende natuurlijke oplosmiddelen ook een rol te spelen. Dat zou de droogte- en koudebestendigheid van planten kunnen verklaren, maar biedt ook mogelijkheden voor nieuwe wijzen van geneesmiddeltoediening.
 Lees verder
 

 
  Cultuurfonds Belvédère stopt obligatie-emissie
Het cultuurfonds Belvédère Academia Leiden University N.V. ('Belvédère') zal geen obligaties uitgeven aan alumni en andere relaties van de Universiteit Leiden die hierop hebben ingetekend. Deze alumni en relaties hebben inmiddels een brief ontvangen met de mededeling dat er geen geld van hun rekening zal worden afgeschreven. Belvédère en de Universiteit Leiden hebben besloten de emissie niet door te zetten omdat het aantal inschrijvingen niet hoog genoeg was.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Wat hield Euraziatische imperia bijeen?
Stem voor de Labyrint publieksprijs
Startbijeenkomst Leiden Leadership Programme: leiderschap in praktijk
Geen afname kindermishandeling

 
  Agenda
6 oktober: MT and KITLV Symposium 'Pop Culture and Politics in Indonesia and Malaysia'
6 en 7 oktober: Museumcongres: Wijsheid in pacht? Het museum als bron van kennis
7 oktober: Symposium 'Collecting the Muslim World'
6 t/m 23 oktober: Slangenexpo ‘Serpo’  te gast in de Hortus
27 t/m 30 oktober: Kennisfestival Leiden
29 oktober: Finale KennisPub(lieks)Quiz
 
Oraties
Promoties
 

  Laureaat
Farmacologieprijs NVF voor dr. Onno Meijer