Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 5 april 2011  
 
 
 
 
  De farmaceutische belofte van (bol)gewassen
De bol van de narcis bevat galanthamine, een medicijn voor Alzheimerpatiënten. Maar hoe win je op de meest efficiënte wijze een middel uit een bol en hoe eindig je met een pil? De Universiteit Leiden en de Landbouwuniversiteit Wageningen ontwikkelden daar samen een nieuw ketenmodel voor, dat ze op 28 maart presenteerden.
 Lees verder
 

 
  ECHO Award: praktisch en idealistisch
Twee van de negen kandidaten voor de ECHO Award 2011 studeren in Leiden. De universiteit is trots op Arda Goceroglu en Abassin Nessar. Beide kandidaten vertellen over hun drijfveren en verwachtingen.
 Lees verder
 

 
  ‘Onderzoek leven op slavenschepen te moraliserend’
‘In recente publicaties over slavenhandel worden dezelfde retorische wapens gebruikt als twee eeuwen geleden in de strijd om de afschaffing van de Britse slavenhandel. Het is een beladen onderwerp, maar dat mag een historicus niet belemmeren om zo zorgvuldig en onpartijdig mogelijk onderzoek te doen’, stelt Leids hoogleraar Zeegeschiedenis Henk den Heijer. Maandag 11 april houdt hij zijn oratie.
 Lees verder
 

 
  Gezinsgerichte aanpak werkt bij kind met overgewicht
Een intensieve multidisciplinaire aanpak, gericht op kind en ouders, heeft (bescheiden) effect op gewicht, fitheid en levenskwaliteit van kinderen met ernstig overgewicht. Dat bleek uit een vergelijkend onderzoek in Den Haag. Op 7 april promoveert gezondheidswetenschapper Rimke Vos erop.
 Lees verder
 

 
  West- en Centraal-Afrikaanse leeuw genetisch anders
Leeuwen in West- en Centraal Afrika verschillen opvallend van leeuwen in het oosten en zuiden van Afrika. Dat blijkt uit genetisch onderzoek door wetenschappers van het Institute of Environmental Sciences en het Instituut Biologie Leiden. Ze werkten samen met onderzoekers van verschillende universiteiten. De resultaten staan in het Journal of Biogeography.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Vmbo’ers motiveren is niet gemakkelijk
Eerste masterdiploma's 'Industrial ecology' uitgereikt

 
  Agenda
Donderdag 7 april: LUCIS lezing 'Politics, the Archive, and Power from Below in the Medieval Middle East'
Donderdag 7 april: Begin lezingenreeks 'Tibet, de ander anders bezien'
Vrijdag 8 april: Museum Boerhaave Symposium '100-jaar supergeleiding'
Vrijdag 8 april: begin Open Dagen
   
 

  Laureaat

 Cecília Salgado wint Casimir-Ziegler onderzoeksbeurs