Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 1 maart 2011  
 
 
 
 
  Geen bewijzen voor psychotrauma tweede generatie
Ondanks de psychische schade die ze zelf hadden opgelopen, konden vrouwen die als kind de Tweede Wereldoorlog overleefden hun kinderen tegen traumatisering beschermen. Dat concludeert psychologe Ayala Fridman in haar proefschrift 'Surviving early childhood trauma'.
 Lees verder
 

 
  Octrooi voor waterstofkatalysator
De Leidse PhD-student Khurram Saleem Joya heeft een patent aangevraagd voor een nieuw katalytisch systeem waarmee water efficiŽnt wordt gesplitst voor waterstofproductie met behulp van zonne-energie. Zijn katalysatoren bootsen de fotosynthetische machinerie van de natuur na zoals ĎArtificial Leafí dat ook doet.
 Lees verder
 

 
  Annie Romein-Verschoorlezing 2011
Medisch antropologe en arts Annemiek Richters verzorgt op 10 maart de Annie Romein-Verschoorlezing 2011. Daarin behandelt ze oorlogsgeweld tegen vrouwen, de gevolgen ervan en de problemen die optreden bij hulpverlening in lokaal en internationaal verband.
 Lees verder
 

 
  Maatschappelijke veiligheid niet gediend met uitsluiten ex-gevangenen
Martin Moerings  neemt op vrijdag 4 maart afscheid als hoogleraar Penologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. De titel van zijn afscheidscollege is: Een veilige terugkeer in de samenleving. 'Dat zal ons een zorg zijn'. 
 Lees verder
 

 
  OriŽntatiedag 12 maart 2011
Scholieren die op zoek zijn naar informatie om te starten met hun studiekeuze, die willen ontdekken welke studies aansluiten bij hun interesses en die willen weten hoe je een goede studiekeuze kunt maken, zijn van harte welkom op de OriŽntatiedag op 12 maart 2011. Deze dag is voor zowel de 3 vwoíer die een profiel moet kiezen, een scholier die in 4/5 vwo zit en met zijn studiekeuze begint of een 6 vwo'er die nog niet weet wat hij of zij wil studeren.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Willem van der Does kritisch over lijsttrekkersdebat Provinciale Staten verkiezingen
Robin Straaijer promoveert op Joseph Priestley, Grammaticus

 
  Agenda
Donderdag 3 maart Dr Jonathan Lyons houdt een lezing getiteld 'Islam, Science and the West: Notes from The House of Wisdom'
Maandag 7 maart: Discussiebijeenkomsten over de staat van het Parlement
Donderdag 10 maart: Annie Romein-Verschoorlezing
Donderdag 10 maart: Lezingenserie Exploring New Vistas in Historiography of Science

Oraties en afscheidscolleges
Promoties
 

  Laureaat
Bijzondere onderscheiding voor Ingrid Tieken
 

  Boek
Hoogleraar algemene geschiedenis Wim van den Doel schreef een boek over de geschiedenis van Nederland overzee