Nieuwsbrief  
Jaargang 7, 8 februari 2011  
 
 
 
 
  436e dies natalis Universiteit Leiden
Op de 436e dies natalis, de verjaardag van de Universiteit Leiden, stonden drie wetenschappers en een tekenaar centraal. Diesorator Henk te Velde, historicus, sprak over het parlementair debat en bestuurskundige Bart van Horck won de LSr-onderwijsprijs als beste docent. Archeoloog Ian Hodder en tekenaar Peter van Straaten kregen een eredoctoraat.
 Lees verder
 

 
  Bart van Horck winnaar LSr-Onderwijsprijs
Bart van Horck, MSc, docent Bestuurskunde, heeft de Onderwijsprijs van de Leidse Studentenraad (LSr) gewonnen. De LSr vindt hem de beste docent van 2010 vanwege zijn inzet en interactieve colleges.
 Lees verder
 

 
  Subsidie voor ontwikkeling nieuwe strategie dementiediagnose
Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie heeft een subsidie toegekend aan prof.dr. Serge Rombouts en medeaanvragers prof.dr. Joop van Gerven en dr. John van Swieten. Rombouts en zijn onderzoeksteam gaan nieuwe MRI-technieken gebruiken om vroege indicatoren van dementie te ontwikkelen.
 Lees verder
 

 
  28.000 structurele variaties in menselijk DNA ontdekt
Een grote internationale groep onderzoekers heeft 28.000 structurele variaties in het menselijk DNA ontdekt en geanalyseerd. Hiermee kunnen erfelijke ontstaansfactoren van ziekten worden opgespoord. Dit staat 3 februari in Nature. Kai Ye (LUMC) is de enige Nederlandse auteur.
 Lees verder
 

 
  Oratie Natasja Sojc over de ‘Marathon memorials’
Onderzoek doen naar de slag bij Marathon en de archeologische vondsten als bron op zich. Dat wil archeologe prof.dr. Natasja Sojc. Dus zonder de behoefte om de mythische overwinning te duiden als typisch geval van culturele superioriteit. 4 februari hield zij haar oratie over de ‘Marathon memorials´.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Word lid van het World Foresight Forum
Hazelhoff-legaat maakt Leids Universitair Kenniscentrum Financieel recht mogelijk

 
  Agenda
17 februari - seminar 'Gendered Essentialisms and Racial Dynamics among Bi-National Malagasy/French Couples in Southwest France'
10 februari - SMES lecture: 'Uruzgan: Four years of Dutch Presence. An inside view', door Willem Vogelsang
12 februari - dies natalis voor alumni
 
Oraties en afscheidscolleges
Promoties
 

  Laureaten
Leo Lucassen lid Academiae Europaea
André Gerrits visiting scholar New York University