Nieuwsbrief  
Jaargang 6, 21 december 2010  
 
 
 
  De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 11 januari 2011.  
 
 
  Farmaceutisch maatwerk voor ernstig zieke kinderen
Geneesmiddelen voor volwassenen worden doorgaans gedoseerd per kilo lichaamsgewicht. Deze benadering voldoet niet voor vroeggeborenen, jonge kinderen of mensen met extreme obesitas. Daar is maatwerk nodig. Dat was op 3 december de leidraad van Catherijne Knibbes oratie 'Voorspelbare variatie'. Knibbe is benoemd tot bijzonder hoogleraar Grondslagen van de individuele farmacotherapie.
 Lees verder
 

 
  Negende Monitor Racisme gepubliceerd
Leidse bestuurskundige Jaap van Donselaar en Peter R. Rodrigues (Anne Frank Stichting) hebben de negende rapportage van de Monitor Racisme en Extremisme gepubliceerd. De monitor rapporteert over onder meer racistisch geweld en uitingen van rechts-extremisme. De monitor is een doorlopend wetenschappelijk project van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.
 Lees verder
 

 
  Platina maakt nitriet onschadelijk
Voor het eerst is een katalysator gevonden die bij kamertemperatuur nitriet afbreekt tot zuiver stikstofgas. Promovendus Matteo Duca van het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek ontdekte dit effect op een speciaal soort oppervlak van platina. Nanodeeltjes platina kunnen misschien massaproductie mogelijk maken.
 Lees verder
 

 
  Leids accent in Nationale DenkTank
Hoe kan de overheid het vertrouwen herstellen? Daarover geven 22 veelbelovende academici 33 adviezen aan de overheid, over wetenschap, politie, rechtspraak, pensioenen en vertrouwen in de burger. Geen rapport voor in de ambtelijke la. Problemen zijn geanalyseerd ťn voorzien van concrete adviezen. Drie Leidse studenten vertellen over drie maanden hoge drukpan, die Nationale DenkTank heet.
 Lees verder
 

 
  Tarwe met veilige gluten gloort aan de horizon
Is het mogelijk om tarwegluten veilig te maken voor patiŽnten met een intolerantie voor gluten? Volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en van Plant Research International Wageningen kan dat. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.
 Lees verder
 

 
  Hoop voor relatie India en Pakistan
India en Pakistan zijn rivalen en de kans dat ze samen een security community zouden kunnen vormen zoals de Europese Unie er (ook) een is, wordt alom klein geacht. Muhammed Shoaib Pervez ziet het minder somber in. In het proefschrift waarop hij op 20 december promoveerde, presenteert hij een model dat als basis kan dienen.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Leidse opleidingen scoren goed in Keuzegids Hoger Onderwijs
Genoeg slaap maakt mensen aantrekkelijker
Glazen Huis: Serious Request 2010 sms-actie
Visitors centre trekt meer bezoekers

  Agenda
12 januari: Derde Cross-over Congres Nederlandse literatuur
14 januari: Symposium on Persian poetry
25 januari: Onderzoekers- en subsidiemarkt FSW

Oraties en afscheidscolleges
Promoties

 

  Laureaten
Wisebits wint Gouden Reiger
Martinus Nijhoff Prijs voor Piet Schrijvers
Asopos de Vliet en Njord hebben allebei Nederlands kampioen indoorroeien
Leidse promovenda Inge Bronkhorst houdt beste voordracht
Aniek Smit wint Cordaid-Multatuli Onderzoeksprijs 2010
 

  Benoeming
Marlou Schrover benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van Migratie en Sociale Verschillen