Nieuwsbrief  
Jaargang 6, 9 november 2010  
 
 
 
 
  Met Europese subsidie speuren op de grens van wiskunde en natuurkunde
Wanneer gaat het regenen als lucht oververzadigd is met vocht? Hoe verspreidt een infectie zich onder de bevolking? De problemen waar wiskundige prof.dr. Frank den Hollander aan werkt, zijn afkomstig uit de natuurkunde, de scheikunde en de biologie. Den Hollander heeft een Advanced ERC Grant in de wacht gesleept.
 Lees verder
 

 
  Herschikking in de stamboom van het leven
Ooit is de verwantschap tussen dieren of planten vastgesteld op grond van zichtbare overeenkomsten. DNA-onderzoek brengt nu forse correcties aan in deze stamboom van het leven. Willem Prud'homme van Reine zorgde met twee collega's voor een drastische herschikking van de bruinwieren.
 Lees verder
 

 
  Het Soemerisch gaf ons het uur van zestig minuten
Het Soemerisch is een dode taal die niet verwant is aan enige andere taal. Toch slaagde Bram Jagersma erin er een grammatica van te schrijven. Hij deed dat op basis van inscripties en kleitabletten. Het Soemerische telsysteem is nog steeds terug te vinden in ons in zestig minuten verdeelde uur. Jagersma promoveert op 4 november op het Soemerisch.
 Lees verder
 

 
  Nieuw Jean Monnet Centre of Excellence bundelt en verspreidt kennis over Europa
Een conferentie, publieke debatten, Honours Classes en Master Classes. De Universiteit Leiden, Instituut Cingendael Instituut en de Haagse Hogeschool gaan samenwerken om de Europese integratie onder de aandacht te brengen. De samenwerking krijgt de vorm van een door de EU erkend en meegefinancierd Jean Monnet Centre of Excellence.
 Lees verder
 

Meer nieuws
Negentien Veni’s voor Leiden
Herschel-telescoop ook ingezet bij het speuren naar zwaartekrachtlenzen
De Nederlandse taal is een woord kwijt
Wouter van den Bos scoort met hersenonderzoek

 
  Agenda