Jaargang 6, 29 juni 2010
 
4,5 ton per jaar voor vergroting studiesucces niet-westerse allochtonen
afbeelding

De vijf Randstad-universiteiten krijgen gedurende drie jaar samen ruim 3 miljoen per jaar van OCW om meer niet-westerse allochtone studenten aan te trekken en binnen boord te houden. Voor de Leidse universiteit gaat om 4,5 ton per jaar. Op 23 juni heeft vice-rector Rietje van Dam het convenant daartoe ondertekend.

 Lees verder

Hormoon cortisol regelt 'ups en downs' stressgevoeligheid per uur
afbeelding

Als je lichaam met vaste regelmaat cortisol vrijmaakt, kan het beter tegen stress. Dat stelt promovendus Angela Sarabdjitsingh. Zij onderzocht het ritme waarmee ratten corticosteron -  vergelijkbaar met het menselijke stresshormoon cortisol – aanmaken.

 Lees verder

Grootste metabolomics-conferentie ooit in Amsterdam
afbeelding

Onder voorzitterschap van de Leidse hoogleraar Thomas Hankemeier vindt deze week in Amsterdam de grootste conferentie tot nu toe plaats over metabolomics: de analyse van de ‘chemische vingerafdrukken’ van alle stofwisselingsprocessen die zich in de mens afspelen.

 Lees verder

Mentoren geven beginnende docenten vooral emotionele steun
afbeelding

Voor beginnende docenten is het niet makkelijk om voor de klas te staan. Daarom krijgen ze steeds vaker begeleiding van mentoren. Dezen bieden veel emotionele steun, maar hun begeleiding heeft minder effect op de professionele ontwikkeling. Aldus Chantal Kessels, die 30 juni promoveert.

 Lees verder

Superstorm van koolmonoxide boven exoplaneet
afbeelding

Nederlandse astronomen onder leiding van de Leidse onderzoeker Ignas Snellen namen voor het eerst een superstorm waar in de atmosfeer van een exoplaneet. De koolmonoxide-wind bereikt snelheden van 5000 tot 10.000 kilometer per uur wanneer hij van de hete dag- naar de koude nacht-zijde stroomt. Dit stond 24 juni in Nature.

 Lees verder

En verder