Jaargang 6, 15 juni 2010
 
Manon Gosselink heeft de X-factor
afbeelding

Manon Gosselink (psychiatrie) heeft de lustrumcompetitie Onderwijs = Theater gewonnen en heeft daarmee officieel de onderwijs-X-factor. Ze heeft alles gewonnen wat er in Leids universitair onderwijsland te winnen valt: de facultaire onderwijsprijs, de universitaire onderwijsprijs en nu de lustrumonderwijsprijs.

 Lees verder

Eerste jaarconferentie LUCIS: de sharia in nationale rechtssystemen
afbeelding

Welke plaats heeft het islamitisch recht in de rechtssystemen van moslimlanden? Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en hoe staat het met de positie van de vrouw, of met de mensenrechten? 22 en 23 juni discussiëren auteurs en anderen over het ter plekke gepresenteerde nieuwe boek Sharia Incorporated.

 Lees verder

Last Minute Leiden voor late studiekiezers
afbeelding

Scholieren maken niet allemaal haast met het kiezen van een studie: 25% van de zesdeklassers in het vwo kiest pas in de zomermaanden. Om deze scholieren te helpen bij hun studiekeuze, organiseert de Universiteit Leiden op vrijdag 18 juni Last Minute Leiden.

 Lees meer

Methylatie: de interface tussen genen en omgeving
afbeelding

In een studie van Leidse pedagogen met gedragswetenschappers en genetici van de universiteiten van Iowa en Georgia is nu gevonden dat methylatie sterk kan verschillen tussen volwassenen, en dat methylatie de gevoeligheid voor traumatische ervaringen beinvloedt.

 Lees verder

‘Knuffelhormoon’ oxytocine wekt agressie op naar concurrerende groep
afbeelding

Voor het eerst is een neurobiologische oorzaak van conflicten tussen groepen blootgelegd. Oxytocine, een neuropeptide die in de hersenen wordt aangemaakt en als hormoon en neurotransmitter functioneert, zorgt ervoor dat mensen de eigen groep bevoordelen en zich agressief gedragen naar concurrerende andere groepen.

 Lees verder

Universiteit Leiden schiet te hulp
afbeelding

De Universiteit Leiden en de studentenvereni-gingen hebben zich gecommitteerd aan Present, een organisatie die zich inzet voor mensen die praktische hulp nodig hebben. De voorzitters van Minerva, Augustinus, SSR, Quintus en Catena (MASCQ) beten het spits af en maakten een vervuild huis weer leefbaar.

 Lees verder

En verder