Jaargang 6, 8 juni 2010
 
 
Wiskundemeisjes worden groot
afbeelding

Woensdag 16 juni promoveert wiskundige Ionica Smeets op het onderwerp kettingbreuken. In het Academiegebouw zal ze tegenover een gezelschap van nationaal en internationaal gerespecteerde wiskundigen haar proefschrift verdedigen. ‘Ik ontdekte de kettingbreuken en dacht: leuker dan dit wordt het niet.’

 
Graven naar de ‘onderbouw’ van het Nieuwe Testament
afbeelding

Tussen 20 juni en 16 juli gaat theoloog Jürgen Zangenberg met zijn studenten weer archeologisch onderzoek doen op een heuvel aan het Meer van Galilea. Waar stond de olijfpers? Hoe zat een huis in elkaar? Waar kon je kletsen met de buurvrouw? En waar kwam het drinkwater vandaan?

 
Top Naeff: rebel en dame
afbeelding

Vrijwel alle vrouwelijke auteurs van het interbellum werden door met name de Forum-generatie denigrerend weggezet als auteurs van ‘damesromans’. Zo niet Top Naeff, stelt Gé Vaartjes in zijn biografie van Naeff. Dinsdag 8 juni promoveerde hij erop.

 
Straattumult en overredingskracht in concours Wetenschap & Wereld
afbeelding

Wat doen Leidse onderzoekers en waarom is dat belangrijk voor u en ons? In het lustrumconcours Wetenschap & Wereld trekken vier onderzoeksgroepen hun hele trukendoos open om dit duidelijk te maken. Van 10-12 juni op straat en op 12 juni ook in De Waag.

 
Oppositie oostblok was ook kritisch over het westen
afbeelding

Het revolutiejaar 1989 wordt vaak herdacht als het jaar van de ‘terugkeer naar Europa’ van de communistische landen van Midden- en Oost-Europa. Filip Bloem laat in zijn proefschrift zien dat de oppositie ook de gevaren van de westerse maatschappij zag. Promotie op 10 juni.

 
Het WK in Zuid-Afrika
afbeelding

De website Zuidafrikaleiden.nl van de Universiteit Leiden biedt achtergronden bij het grootste sportevenement van 2010, het WK voetbal dat van 11 juni tot 11 juli 2010 plaatsvindt in Zuid-Afrika.

 

 
Drie KNAW Onderwijsprijzen voor ‘Leidse’ scholieren
afbeelding

Drie scholieren, waarvan er twee een duo vormden, hebben een KNAW Onderwijsprijs gekregen voor hun profielwerkstuk dat ze schreven onder begeleiding van de Universiteit Leiden. Het duo deed dat in het kader van het Pre-University College.

 
En verder