Jaargang 6, 1 juni 2010
 

Paul van der Heijden herbenoemd als collegevoorzitter en rector

 
afbeelding

Paul van der Heijden gaat met ingang van 2011 zijn tweede termijn in als collegevoorzitter en rector magnificus van de Universiteit Leiden. Dit bestuursmodel, dat de functie van voorzitter en rector in één persoon – die van een wetenschapper – verenigt, is uniek in Nederland.
Lees verder

 
     

Dienstigheid en vaderfiguren

 
afbeelding
Op 1 juni een middag over de dienstigheid van de geschiedeniswetenschap, en op 4 juni een workshop over de vraag waar de neiging vandaan komt om historiografische vaderfiguren aan te wijzen. Herdacht wordt dat 150 jaar geleden Robert Fruin aantrad als eerste (Leidse) hoogleraar Vaderlandse geschiedenis.
Lees verder
 
     

Nieuw tijdschrift over religie, recht en beleid

 
afbeelding

Religie is terug in de publieke arena en daar moeten rechters en beleidsmakers nog aan wennen. Maurits Berger, hoogleraar Islam in het Westen, begon een tijdschrift met achtergrondartikelen en analyses van arresten om helderheid te scheppen in de wirwar van regels en opvattingen.
Lees verder

 
     

Microscoop? Pardon: Nanoscoop!

 
afbeelding

Nederlandse Life Science onderzoekers kopen samen de nieuwste en krachtigste elektronenmicroscoop die er is. Hij komt te staan in Leiden, maar kan op afstand bediend worden.
Lees verder

 
     

'Quare Paule?'

 
afbeelding
Het Latijn verdwijnt van de bachelor- en masterdiploma’s van de Universiteit Leiden. Dat heeft het College van Bestuur besloten. De promotiebullen blijven als vanouds in het Latijn gesteld.
Lees verder
 
     

Homo’s hebben zesde zintuig

 
afbeelding

Beschikken homoseksuelen inderdaad over een 'zesde zintuig waarmee zij andere homoseksuelen kunnen herkennen? Dit vermogen wordt ook wel gaydar genoemd. Een onderzoek onder leiding van Lorenza Colzato levert het bewijs voor het bestaan van een gaydar-mechanisme.
Lees verder

 
     

Leiden University Press presenteert eerste eigen catalogus

 
afbeelding
Leiden University Press (LUP) presenteerde op 1 juni haar eerste aanbiedingscatalogus sinds de verzelfstandiging van de uitgeverij in 2009. De catalogus bevat uitgaven op het gebied van de Sharia, Iran en archeologie, alsmede het eerste e-book.
Lees verder 
 
     

Nieuwe orchideensoort krijgt naam vertrekkend ambassadeur

 
afbeelding
De Zweedse Ambassadeur Hans Magnusson leent zijn naam aan een nieuw beschreven orchideeënsoort afkomstig uit het oerwoud van Papua Nieuw Guinea. Leidse plantkundigen verlenen Magnusson deze eer uit dank voor zijn rol bij de viering van 300 jaar Linnaeus.
Lees verder
 
     

UB en SGL winnen verkiezingen

 
afbeelding
De Universitaire verkiezingen zijn dit jaar gewonnen door Universitair Belang (UB) en de Studentengroepering Leiden (SGL). De nieuwe partij UB komt met drie zetels binnen in de Raad, en is daarmee in een klap even groot als de AbvaKabo/FNV.
Lees verder
 
     

Micropartikels en kanker

 
afbeelding
De vraag waarom eenzelfde kankertype bij de ene patiënt ongunstig verloopt en bij de ander niet, staat centraal in het onderzoek van Susanne Osanto. Vrijdag 28 mei hield de hoogleraar in de oncologie haar oratie.
Lees verder