Jaargang 6, 18 mei 2010
 

Taalontwikkeling gaat goed met cochleair implantaat

 
afbeelding

De meeste dove kinderen die voor hun tweede jaar een cochleair implantaat kregen spreken als ze zeven zijn grammaticaal net zo goed als horende leeftijdsgenoten. Ook toonverschillen horen wordt met de nieuwste apparaatjes beter mogelijk. 25 mei bij het LUCL: een workshop en twee promoties over taal en cochleaire implantaten.

 
     

Studenten strikken hoge politici

 
afbeelding

Een lezing door lijsttrekker Job Cohen van de Partij van de Arbeid op 25 mei en een debat op 27 mei met landelijke politici waarvan er zes tweede staan op de lijst voor de Tweede Kamer. De studenten mikken hoog en slagen. De Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni leven in Leiden.

 
     

Vijf nieuwe Leidse leden KNAW

 
afbeelding

De hoogleraren Ab de Jong (Vergelijkende Godsdienstwetenschappen), Maarten Mous (Afrikaanse taalkunde), Christine Mummery (Ontwikkelingsbiologie LUMC), Hans van der Plicht (Isotopen-Archeologie) en Kitty Zijlmans (Geschiedenis en theorie van de moderne kunst) zijn tot lid gekozen van de KNAW.

 
     

De saus maakt de couscous, de liefde het huwelijk

 
afbeelding

Op 18 mei lanceert de Universiteit Leiden een website waarop de volledige collectie vrouwenspreekwoorden van Mineke Schipper gepresenteerd wordt: Women in proverbs. Op de site kan men, behalve op talen en landen, ook zoeken op andere termen, zoals (delen van) het vrouwenlichaam.

 
     

Personeelspartijen willen rust en mobiliteit in de universiteit

 
afbeelding

Er zijn weer verkiezingen voor de Universiteitsraad. Drie personeelspartijen doen mee: de Abva/Kabo, de Young Researchers, en een gloednieuwe partij: Universitair Belang. Medezeggenschaps-veteraan Hendrik Kaptein: ‘Hét grote probleem is het gebrek aan betrokkenheid.’ Stemmen kan tot 21 mei 16.00 uur.

 
     

NOVA College Tour met twee politieke mastodonten

 
afbeelding

De NOVA College Tour komt opnieuw naar Leiden, dit keer met twee politiek mastodonten: Hans Wiegel (VVD) en Dries van Agt (CDA). Eens bepaalden zij, samen met Joop den Uyl (PvdA), het politieke gezicht van Nederland. De man van de oneliner en de man van de zeer lange maar grammaticaal correcte volzinnen.

 
     

De wetenschap ligt op straat in lustrumweek

 
afbeelding

Het Leidse volk kennis laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Dat is het doel van het Concours Wetenschap & Wereld, dat tijdens de lustrumweek (10 t/m 17 juni) georganiseerd wordt. De presentaties vinden plaats op straat en in de finale wordt er een winnaar gekozen.