Jaargang 6, 11 mei 2010
 

Depressie en sociale angst gerelateerd aan emotionele verwaarlozing als kind

 
afbeelding

Dat mishandeling, seksueel misbruik of emotionele verwaarlozing in de kindertijd risicofactoren zijn voor depressieve en angststoornissen later in het leven was al bekend. Een nieuwe studie laat zien welke vorm van jeugdtrauma kenmerkend is voor welke psychische aandoening.

 
     

Met je knuffel naar de dokter in het LUMC

 
afbeelding

Van 17 tot en met 21 mei is het weer zo ver. Dan kunnen kleuters met hun zieke knuffelbeesten naar het Teddy Bear Hospital van het LUMC. Studenten geneeskunde vervullen de rol van berenarts. Voor hen is de omgang met kinderen een leerzame ervaring.

 
     

Witte bloedcellen in transparante embryo’s

 
afbeelding

De Leidse moleculair-celbiologen Anna Zakrzewska en Chao Cui van de onderzoeksgroep van Annemarie Meijer hebben nieuwe genen ontdekt die specifiek tot expressie komen tijdens de vroege ontwikkeling van macrofagen in de zebravis. Op 27 april stond hun artikel in het toonaangevende medische tijdschrift Blood.

 
     

Kunnen overheden de partijendemocratie nog redden?

 
afbeelding

Vrijdag 7 mei hield Ingrid van Biezen, hoogleraar vergelijkende politicologie, haar oratie, getiteld ‘De maakbare partijdemocratie? Over de (grond)wettelijke regulering van politieke partijen’.

 
     

17-21 mei 2010: een week vol diversiteit

 
afbeelding

De Universiteit Leiden heeft een divers, internationaal en multicultureel karakter. In de Week van de diversiteit van 17-21 mei 2010 staat dit rijke palet van culturen en achtergronden binnen de universiteit centraal. 

 
     

Kandidaten gezocht voor Mr. K.J. Cath-prijs 2010

 
afbeelding

De universitaire gemeenschap wordt opgeroepen kandidaten voor te dragen voor de Mr. K.J. Cath-prijs 2010. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een medewer-ker of student die de naam van de universiteit op positieve wijze naar buiten heeft gebracht.

 
     

Zaterdag 12 juni: gevarieerde Lustrum Alumnidag

 
afbeelding

Ter gelegenheid van het 87ste lustrum houden de Universiteit Leiden en het Leids Universiteits Fonds op 12 juni een middag-vullend programma voor alumni. De lezingen gaan onder meer over literatuur en migraine.