Jaargang 6, 27 april 2010
 

Door een technische storing was het vorige week niet mogelijk de Nieuwsbrief te verzenden.

Salman Rushdie houdt eerste Leidse Vrijheidslezing

 
afbeelding

Vrijdag 18 juni spreekt essayist en schrijver Salman Rushdie de eerste Leidse Vrijheidslezing uit.

 
     

Op zoek naar de perfecte match tussen studieboek en brein

 
afbeelding

Voor het blad Science (23 april) schreef Leids hoogleraar pedagogiek Paul van den Broek een review over het onderwerp 'studerend lezen'. Een paar do's and don'ts voor auteurs van studieteksten: laat irrelevante plaatjes weg en maak teksten soms expres een beetje onsamenhangend.

 
     

Promoveren op afstand door aswolk

 
afbeelding

De aswolk raakte ook de Universiteit Leiden, in elk geval overdrachtelijk: vorige week vonden drie promoties-op-afstand plaats. Het was behelpen maar het kon. 'Het was een noodmaatregel', zegt drs. Marianne Wanders, secretaris van het College voor Promoties. 'En dat blijft zo.'

 
     

Quotamaatregelen voor topfuncties: wat mag en wat mag niet

 
afbeelding

Het onderwerp is weer terug: meer vrouwen in topfuncties. Witte mannen voelen zich gediscrimineerd. Op 18 mei organiseren de afdeling Staats- en bestuursrecht en het juridisch PAO de actualiteitenmiddag 'Quotamaatregelen voor topfuncties' voor professionals die willen weten waar de juridische grenzen liggen. Aansluitend is er een forumdiscussie met studenten.

 
     

Grotere mentale flexibiliteit door schietspellen

 
afbeelding

Onderzoekers onder leiding van de cognitief psychologe Lorenza Colzato hebben gevonden dat fanatieke gamespelers die vooral in de weer zijn met zogenoemde first person shooter-spellen over een grote mentale flexibiliteit beschikken. Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Cognition.

 
     

Thomas Rosenboom gastschrijver aan Universiteit Leiden

 
afbeelding

Thomas Rosenboom is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. In het najaar geeft hij een werkcollege creatief schrijven. De Leidse gastschrijver houdt ook de Albert Verweylezing. Rosenbooms lezing zal gaan over de koloniale literatuur. Daarnaast verzorgt hij nog een discussieavond over duurzame energie.

 
     

Mammapoli LUMC begeleidt patiŽnten bij herstel

 
afbeelding

Tien patiŽnten van de mammapoli in het LUMC zijn in april met veel enthousiasme van start gegaan met een cursus Nordic Walking.


 
     

'Decentralisatie leidt niet automatisch tot meer democratie'

 
afbeelding

Instanties als de Wereldbank en de Inter-American Development Bank prediken sinds de jaren tachtig dat decentralisatie het antwoord is op alle politieke en economische problemen in Latijns Amerika. Volgens politicologe Imke Harbers valt daar heel wat op af te dingen. Ze promoveerde op 22 april

 
     

Girlsday in het Junior Science Lab

 
afbeelding

In het kader van Girlsday 2010 organiseerde het Junior Science Lab van de Universiteit Leiden op 22 april een middag voor meiden van middelbareschoolleeftijd. Het doel: laten zien hoe leuk werk en studie in de (bio)chemie zijn.

 
     

Korte nachtrust heeft direct effect op suikerhuishouding

 
afbeelding

Eťn nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de glucosehuishouding, zo blijkt uit onderzoek van het LUMC. Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.

 
     

Cultureel vuurwerk in de Museumnacht

 
afbeelding

Veel steden hadden er al een, maar Leiden nog niet: een Museumnacht. Vorig jaar organiseerden studenten van studentenvereniging Quintus de eerste Leidse editie. Dit jaar krijgt deze op vrijdag 2 juli een vervolg: nog groter en nog interactiever. 1 mei start de voorverkoop.