Jaargang 6, 20 april 2010
 

Het lichaam is gevoelig voor gevoelens en gedachten

 
afbeelding

Gevoelens en gedachten kunnen een grote invloed uitoefenen op het lichaam. Zozeer dat het er ziek of zieker van kan worden. Dat blijkt op het eerste van de drie lustrumcongressen van het Instituut Psychologie op 21 april.

 
     

Kinderkopjes in Leiden: Een wandeling door de ontwikkeling van de hersenen

 
afbeelding

Hoe ontwikkelt het kinderbrein zich? Is hoogsensitiviteit een lust of een last? Hoe maken kinderen zich taal eigen? Kun je creativiteit trainen? Waarom ontsporen sommige pubers? Deze en andere vragen komen aan bod in het publiekssymposium van LIBC Junior, 15 mei.

 
     

Thomas Rosenboom gastschrijver aan Universiteit Leiden

 
afbeelding

Thomas Rosenboom is de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. In het najaar geeft hij een werkcollege creatief schrijven. De Leidse gastschrijver houdt ook de Albert Verweylezing. Rosenbooms lezing zal gaan over de koloniale literatuur. Daarnaast verzorgt hij nog een discussieavond over duurzame energie.

 
     

Korte nachtrust heeft direct effect op suikerhuishouding

 
afbeelding

Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de glucosehuishouding, zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart.

 
     

Quotamaatregelen voor topfuncties: wat mag en wat mag niet

 
afbeelding

Het onderwerp is weer terug: meer vrouwen in topfuncties. Witte mannen voelen zich gediscrimineerd. Op 18 mei organiseren de afdeling Staats- en bestuursrecht en het juridisch PAO de actualiteitenmiddag ‘Quotamaatregelen voor topfuncties’, voor professionals die willen weten waar de juridische grenzen liggen. Aansluitend is er een forumdiscussie voor studenten.

 
     

Cultureel vuurwerk in de Museumnacht

 
afbeelding

Veel steden hadden er al een, maar Leiden nog niet: een Museumnacht. Vorig jaar organiseerde studenten van studentenvereniging Quintus de eerste Leidse editie. Dit jaar krijgt deze op vrijdag 2 juli een vervolg, nog groter en nog interactiever. 1 mei start de voorverkoop.

 
     

Prof. Lisa Jardine opent symposium Newton & the Netherlands

 
afbeelding

De spraakmakende Britse historica Lisa Jardine opent het symposium Newton & the Netherlands met publiekslezing. Kamerlingh Onnes Gebouw, 21 april, 19.30 uur

 
     

De verkiezingen aantrekkelijker maken

 
afbeelding

Dinsdag 20 april gaat de website KiesLeiden weer de lucht in. Een aantal studenten politicologie wil daarmee iets doen aan de notoir lage opkomst tijdens de jaarlijkse Leidse universitaire verkiezingen. Studenten kunnen zich aanmelden als peilingpannellid.

 
     

'Decentralisatie leidt niet automatisch tot meer democratie'

 
afbeelding

Instanties als de Wereldbank en de Inter-American Development Bank prediken sinds de jaren tachtig dat decentralisatie het antwoord is op alle politieke en economische problemen in Latijns Amerika. Volgens politicologe Imke Harbers valt daar heel wat op af te dingen.