Jaargang 6, 13 april 2010
 

Hans Blom Cleveringahoogleraar

 
afbeelding

Prof.dr. Hans Blom, historicus en oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), zal in het academisch jaar 2010/2011 de Cleveringa-leerstoel bezetten. Blom is een autoriteit op het gebied van de bezettingstijd in Neder-land en was eindverantwoordelijk voor het onderzoeksrapport over Srebrenica (2002).

 
     

Een zacht tegenwicht tegen de hardheid van de poort

 
afbeelding

Sinds kort sieren de woorden ‘Universiteit Leiden’ en ‘Leiden University’ de poort bij het Academiegebouw. Leidenaar Jan Kleingeld maakte het ontwerp. ‘Ik houd van tegelijkertijd spelen met taal en typografie.’ De letter die Kleingeld gebruikte is Minion, de huisstijlletter van de Leidse universiteit.

 
     

Betere beelden van het hart

 
afbeelding

Hoe breng je goed in beeld hoe je een ritmestoornis moet behandelen en welke maat een nieuwe hartklep moet hebben? Promovendus Laurens Tops integreerde verschillende beeldvormingstechnieken om ingrepen aan het hart beter in beeld te brengen.

 
     

Leidse wetenschappers trainen Egyptisch museumpersoneel

 
afbeelding

Egyptische musea en kloosters herbergen een rijk cultureel erfgoed. Het tekort aan goed geschoolde conservatoren is echter nijpend. Samen met de Londense Levantine Foundation gaan Leidse wetenschappers Egyptisch museumpersoneel en kloosterlingen trainen in bestudering, behoud en restauratie van de collecties.

 
     

Leidse student medeauteur van Sciencepublicatie

 
afbeelding

De wrijving in atomair dunne laagjes neemt toe naarmate het laagje dunner is. Een internationaal team van onderzoekers van nanotechnologie bestudeerde vier stoffen met behulp van wrijvingskrachtmicroscopie. De Leidse masterstudent Xin Liu maakte deel uit van het team.

 
     

Het avontuur van de Race of the Classics

 
afbeelding

Maandag 5 april: start van de 22ste editie van the Race of the Classics, een van de bekendste studentenzeilraces. Met achttien klassieke schepen en teams uit heel Nederland, waaronder uiteraard Team Leiden. Een week om nooit te vergeten. Wendy van Santen doet verslag.

 
     

P&O-nieuws

 
afbeelding

PV Stad Leiden, dat is de personeelsver-eniging van de gemeente Leiden, organiseert op 10 juni vanaf 17.00 uur een 7x7-voetbaltoernooi waaraan Leidse non-profitorganisaties kunnen deelnemen. De Personeelsvereniging Universiteit Leiden wil graag enkele universitaire teams op de been brengen.