Jaargang 6, 30 maart 2010
 

De volgende Nieuwsbrief komt uit op 13 april

Dagnachtritme is anders bij Huntington-patiŽnt

 
afbeelding

Waarom lijden HuntingtonpatiŽnten aan slapeloosheid, en waarom vallen ze zo af? Dat zit hem in de hypothalamus en de bijbehorende hormoonhuishouding, zo ontdekte Ahmad Aziz. Woensdag 31 maart promoveert hij, als eerste Leidse promovendus met een MozaÔeksubsidie.

 
     

Leidse student maakt iPhone-applicatie

 
afbeelding

ICT in Business-student Reza Ladchartabi ontwikkelde tijdens zijn master de smartphone-applicatie AllAroundMe, waarmee de gebruiker zijn ideale dagje uit kan samenstellen. Nu, drie jaar later, heeft hij een eigen bedrijfje en is het product ook voor de iPhone beschikbaar.

 
     

Wetenschap als beroep. Ook voor studenten

 
afbeelding

Twee Leidse projecten zijn geselecteerd voor het Programma Akademie-assistenten van de KNAW. Vijf (master)studenten van Archeologie en vijftien van Sociale Wetenschappen kunnen hun bijbaan voor een jaar, voor ťťn dag per week, inruilen voor een onderzoeksassistentschap.

 
     

Subsidie voor onderzoek naar gezondere leefstijl

 
afbeelding

De onderzoeksgroep van prof.dr. Barend Middelkoop, Public Health en Eerstelijns Geneeskunde, krijgt Ä 450.000 voor de ontwikkeling van een zelfmanagementpro-gramma. Dit is bestemd voor de ondersteuning van gedragsverandering bij Turken, Marokkanen en Surinamers met een verhoogde kans op leefstijlgerelateerde ziektes.

 
     

Hortus rond Pasen in het teken van de orchidee

 
afbeelding

Van 2 tot en met 11 april worden de Wintertuin, de Oranjerie en de tropische kassen van de Hortus botanicus omgetoverd tot een oase van exotische en kleurrijke orchideeŽn. De internationale orchideeŽntentoonstelling Orchiade is een samenwerking met de Nederlandse OrchideeŽn Vereniging (NOV).