Jaargang 6, 2 maart 2010
 

Voortdurende angst voor het volk

 
afbeelding

Met de val van Balkenende IV laait de discussie over het functioneren van politieke partijen binnen ons democratisch bestel weer op. Opgeblazen ego’s, overambitieuze politici en partijpolitieke machtspelletjes zouden echte democratie in de weg staan. Maar die discussie is niet nieuw.

 
     

Universiteit en Nova ontvangen Ayaan Hirsi Ali in NOVA College Tour

 
afbeelding

De Universiteit Leiden en NOVA ontvangen samen op 19 maart Ayaan Hirsi Ali in de NOVA College Tour. Leidse studenten zullen haar interviewen. Leids alumnus Hirsi Ali woont al enige tijd in de Verenigde Staten.

 
     

Wanneer is de relatie ‘godsdienst-wetenschap’ een issue?

 
afbeelding

Godsdienst en wetenschap. Zijn het onverenigbare grootheden of kunnen ze samen bestaan? In zijn boek Religion and Science in Context analyseert hoogleraar godsdientsfilosofie Wim Drees de discussies in hun context. ‘Ik kreeg steeds meer het gevoel dat mensen langs elkaar heen praten.’

 
     

Sleep(less) in Leiden

 
afbeelding

10.000 zenuwcellen in het brein zorgen ervoor dat we elke ochtend wakker worden en ’s avonds gaan slapen. Wat als deze biologische klok niet goed meer werkt? Op 18 maart organiseert het LIBC een sym-posium met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over slaap en slapeloosheid.

 
     

Imitatie van non-verbale hande-lingen leidt tot links stemgedrag

 
afbeelding

Een politieke stem uitbrengen lijkt vaak een weloverwogen en bewuste keuze. Uit onderzoek van Fieke Harinck en haar collega Mariëlle Stel uit Utrecht blijkt echter dat kiezers zich in hun politieke voorkeur onbewust laten beïnvloeden. Het onderzoek verschijnt in ‘Experimental Psychology’.

 
     

Gloeiende augurk promoot natuurkunde bij scholieren

 
afbeelding

De natuurkundestudenten van Stichting Rino toeren al sinds 2005 langs middelbare scholen met hun natuurkunde-roadshow. Tijd voor een nieuw programma: donderdag 4 maart beleeft hun nieuwste productie ‘Fast Forward Physics’ in Museum Boerhaave haar première. ‘Natuurkunde is meer dan wetten en formules.’

 
     

Functionele architectuur van het brein blootgelegd

 
afbeelding

Een internationaal samenwerkingsverband van hersenonderzoekers van 35 onderzoeks-centra – van de VS tot China – waaronder het Leiden Institute for Brain and Cognition (LIBC), heeft van meer dan 1400 gezonde vrijwillers resting-state functionele MRI-data verzameld en online beschikbaar gesteld voor onderzoek.

 
     

Van ISIS naar uSis

 
afbeelding

Op 4 maart is het zover: het studentenvolg- en inschrijvingssystemen ISIS en U-twist gaan uit de lucht om op 29 maart te worden opgevolgd door uSis, de lokale Leidse benaming voor het systeem Campus Solutions. Het nieuwe systeem biedt meer mogelijkheden.