Jaargang 6, 23 februari 2010
 

Genoom van de bladluis ontrafeld

 
afbeelding

De Leidse evolutiebioloog Maurijn van der Zee werkte mee aan een gigantisch internationaal project om het erfelijk materiaal van de erwtenbladluis Acyrthosiphon pisum te beschrijven. De meer dan honderd auteurs publiceren hun bevindingen in het online tijdschrift PLoS Biology.

 
     

Eindelijk oog voor werkers in de olie-industrie

 
afbeelding

Revoluties, oorlogen en de ontdekking van olie bepaalden de koers van de wereldgeschiedenis. De geschiedenis van de olie-industrie is dan ook uitvoerig beschreven. Toch ontbreekt een belangrijk deel. Sociaal historicus Touraj Atabaki krijgt half miljoen voor onderzoek.

 
     

Hiv-besmette kinderen in Oekraïne slechter af in kindertehuis

 
afbeelding

Kinderen met een Hiv-besmetting zijn beter af in een achterstandsgezin dan in een materieel goed voorzien kindertehuis. Dat blijkt uit onderzoek van Leidse pedagogen onder Oekraïense Hiv-besmette kinderen. Hun bevindingen verschijnen deze maand in Child Development.

 
     

Nieuw: Nederlands online tijdschrift over Japan

 
afbeelding

Japan staat al vele jaren in de westerse belangstelling: van theeceremonie tot populaire strips. Betrouwbare informatie over al die onderwerpen is echter moeilijk te vinden. Leidse Japanologen beogen met een nieuw online tijdschrift het gat tussen wetenschappelijke publicaties en populaire boeken te dichten.

 
     

Internationale nierziekte-experts op één lijn

 
afbeelding

Jan Anthonie Bruijn, patholoog van het LUMC, heeft met andere onderzoekers een classificatie gemaakt van door diabetes ontstane nierziekte. De classificatie is gepubliceerd in de online versie van Journal of the American Society of Nephrology. Een uniform systeem bestond nog niet.

 
     

Start bouw studentenwoningen University College The Hague

 
afbeelding

Op 26 februari begint studentenhuisvester DUWO met de bouw van 122 semi-permanente studentenwoningen in Den Haag voor het Leiden University College The Hague (LUCTH). De studenten beginnen in september 2010 met de studie. De woningen worden in augustus opgeleverd.

 
     

Een rustige plek, zonder afleiding

 
afbeelding

Het is stil in het Scriptieatelier van de faculteit Sociale Wetenschappen op de 6e verdieping van het Pieter de la Courtgebouw. Een aantal studenten zit achter de pc en werkt stug door. Een beetje apart zit de SAM, de Scriptieatelier-medewerker, het aanspreekpunt in het atelier.

 
     

‘Als raadslid verbreed je je horizon’

 
afbeelding

In mei zijn er weer universitaire verkiezingen voor diverse organen. Studentkandidaten zijn er voldoende, de medewerkers zijn terughoudender. Terwijl juist in deze tijden van reorganisatie ieders stem gehoord moet worden. Kandideren kan op 2 of 3 maart.

 
     

Universiteit Leiden wil weten wat medewerkers vinden

 
afbeelding

In de week van 1 maart ontvangen alle medewerkers in hun mailbox of per post een enquête over allerlei aspecten van het werken bij de Universiteit Leiden. Het College van Bestuur doet een beroep op de medewerkers om de enquête in te vullen.