Jaargang 6, 9 februari 2010
 

Lustrum diesviering 2010

 
afbeelding  
     

Schotse whisky als symbool van de Griekse identiteit

 
afbeelding

Wie gevraagd wordt de Griekse volksaard te typeren, zal niet snel over whisky beginnen. Toch is de Schotse variant van het goedje een integraal onderdeel van de Griekse nationale identiteit. Hoe dat zo? Antropoloog Tryfon Bampilis, zelf Griek en whiskylief-hebber, besloot er op te promoveren.

 
     

Taalkunde Olympiade viert tweede lustrum

 
afbeelding

Voor de tiende keer buigen 155 scholieren uit 4, 5 en 6 vwo zich op zaterdag 13 februari over vijf taalkundige vraagstukken. Ter gelegenheid van het jubileum is er dit jaar ook een competitie voor docenten uit het middelbaar onderwijs.

 
     

Internationale doorbraak Newton liep via Leiden

 
afbeelding

Salon Boerhaave gaat zijn tweede seizoen in. Tot de zomervakantie is er een centraal thema: ‘De Wetenschappelijke Revolutie in Nederland’. In zes lezingen zetten prominente Nederlandse wetenschapshisto-rici uiteen hoe zij tegen de bepalende historische figuren uit de meeslepende periode 1550-1750 aankijken.

 
     

Hoge bloeddruk soms juist gezond

 
afbeelding

Een hoge bloeddruk bij 85-plussers is niet altijd nadelig. Integendeel: het omlaag brengen van de bloeddruk kan er zelfs voor zorgen dat deze ouderen eerder overlijden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Thomas van Bemmel.

 
     

Universiteit Leiden kiest voor groene stroom

 
afbeelding

De Universiteit Leiden is per 1 januari volledig op groene stroom overgestapt. Het betreft stroom die door waterkracht wordt opgewekt. Vice-voorzitter drs. Willem te Beest tekende op 4 februari het contract.

 
     

P&O-nieuws 9 februari 2010

 
afbeelding