Jaargang 6, 2 februari 2010
 

Een lijfarts of mantelregisseur voor iedereen

 
afbeelding

‘Het probleem is dat de geneeskunde de mens in stukken uiteenrijt’, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp die 8 februari de diesoratie houdt. Hij pleit voor een geïntegreerde gezondheidszorg en een samenhangend mensbeeld. ‘We lopen tegen de grens van de meerwaarde van specialisatie aan.’

 
     

Vier Vici's voor Leidse onderzoekers

 
afbeelding

Leiden scoort goed bij de Vici's. Onder de 31 Vici-winnaars wier namen NWO bekendmaakte, zijn vier Leidse wetenschappers. De winnaars zijn: gezinspedagoog Marian Bakermans-Kranenburg, informaticus Peter Grünwald, sterrenkundige Harold Linnartz en hoogleraar Boeddhisme Jonathan Silk.

 
     

Contraterrorisme, een kwestie van performance

 
afbeelding

‘Het gaat er niet zozeer om of de overheid soft of hard optreedt tegen terrorisme, van meer belang is hoe ze dat doet’, zei historicus Beatrice de Graaf op 28 januari op de eerste conferentie van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (CTC). Ze presenteerde haar boek Theater van de angst.

 
     

Leiden University Press weer echt Leids

 
afbeelding

Uitgever Yvonne Twisk is sinds juli in betrekkelijke stilte aan het werk geweest om Leiden University Press (LUP) op poten te zetten als zelfstandige uitgeverij. Nu treedt ze naar buiten. De afgelopen jaren was LUP een imprint van Amsterdam University Press.

 
     

Nadelige gevolgen van late diagnose

 
afbeelding

Patiënten met de zeldzame botziekte SCCH lopen vaak jaren met klachten rond voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Daardoor is de kans groter dat een patiënt chronische pijn ontwikkelt of zelfs gedeeltelijk gehandicapt raakt. Onderzoekers uit Leiden publiceerden hierover in Arthritis Care & Research.

 
     

Centrum voor biodiversiteit geopend

 
afbeelding

Donderdag 28 januari is het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB Naturalis) geopend met een symposium en een publieksmanifestatie. De Universiteit Leiden is een van de partners. In het centrum worden de natuurhistorische collecties van Nederland geïntegreerd en toegankelijk gemaakt voor onderzoek.

 
     

Flat Nieuweroord tijdelijk beschikbaar voor studenten huisvesting

 
afbeelding

Studentenhuisvester DUWO is bezig 264 studentenkamers in het fraaigelegen flatgebouw Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg klaar te maken voor verhuur. De eerste kamers zijn al half februari te betrekken.

 
     

P&O-nieuws

 
afbeelding