Jaargang 6, 26 januari 2010
 

Is dat wat voor mij, wetenschappelijk onderwijs?

 
afbeelding

De Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft beginnen samen een landelijke pilot om leerlingen uit 4-, 5- en 6-vwo te laten kennismaken met het wetenschappelijk onderwijs. Het doel is helpen bij de vraag: is wetenschappelijk onderwijs wel iets voor mij?

 
     

Leidse fotocollectie in Haags fotomuseum

 
afbeelding

‘Als fotografie je passie is, kun je geen mooiere baan hebben dan deze.’ Zaterdag 23 januari werd in het Fotomuseum Den Haag ‘Fotografie! Een Bijzondere Collectie van de Universiteit Leiden’ geopend, de eerste grote tentoonstelling van drs. Maartje van den Heuvel in haar functie van conservator van de Leidse collectie.

 
     

Universiteit investeert fors in profileringsgebieden onderzoek

 
afbeelding

Het College van Bestuur heeft besloten de elf profileringsgebieden onderzoek van de universiteit elk een subsidie van € 1 miljoen toe te kennen over de periode 2010 tot en met 2014. Het LUMC draagt ook bij aan de subsidies in de gebieden waarin het LUMC participeert.

 
     

Waarom zijn planten niet zwart?

 
afbeelding

Er zijn allerlei redenen bedacht waarom planten het beschikbare zonlicht niet maximaal lijken te benutten. Geen daarvan verklaart waarom ze na twee miljard jaar evolutie nog steeds niet zwart zijn, zoals de industriële fotovoltaïsche zonnecellen. Zien we iets over het hoofd?

 
     

Twee jonge scheikundigen halen Marie Curie-subsidie binnen

 
afbeelding

Het Leiden Institute of Chemistry (LIC) krijgt er twee talentvolle jonge scheikundigen bij. Bela Bode en Michele Pavanello hebben beide een Marie Curie-subsidie gekregen. Bode gaat elektrontransport in fotosynthese onderzoeken en Pavanello gaat met een computermodel voor ladingtransport in grote moleculen aan de slag.

 
     

Een muzikale geschiedenis van Zuidoost-Azië

 
afbeelding

De geschiedenis aan de hand van de populaire muziek in Zuidoost-Azië. Dat is het doel van een onderzoeksproject van de antropologen Henk Schulte Nordholt, Patricia Spyer, Peter Keppy en Bart Barendregt. ‘Populaire muziek is bij uitstek een bron van discussie over moderniteit.’

 
     

Decanen en CvB ondertekenen bestuursafspraken

 
afbeelding

Op woensdag 20 januari ondertekenden de decanen en het College van Bestuur de bestuursafspraken die tussen beide partijen zijn gemaakt. De afspraken – die per faculteit verschillen – betreffen zaken als instroom van studenten en het rendement van studenten en promovendi.

 
     

Studenten leggen wetenschap uit op T-shirts

 
afbeelding

Alwin de Rooij, Arnout Terpstra en Hanna Schraffenberger volgen het vak Cool Science van de masteropleiding Media Technology. Zij ontwerpen T-shirts over wetenschappelijke thema’s. Bij ieder T-shirt hoort een bijschrift en het is de bedoeling dat mensen die uitleg gaan lezen.