Jaargang 6, 5 januari 2010
 

Navigatie op de kubieke millimeter in de Medical Delta

 
afbeelding

Veel chirurgische ingrepen kunnen al worden verricht met de MIC-techniek. Maar deze techniek stelt heel andere eisen aan de chirurg. ‘Chirurgen in opleiding moeten eerst in een skillslab, een soort flight simulator, droog oefenen’, zegt Frank Jansen maandag 11 januari in zijn oratie.

 
     

Verantwoordelijkheid van bedrijven voor schending rechten niet hard

 
afbeelding

Zijn Nederlandse bedrijven verantwoordelijk voor in het buitenland opererende dochters als  die betrokken zijn bij schendingen van fundamentele, internationaal erkende rechten. De juristen Alex Geert Castermans en Jeroen van der Weide zochten het uit voor staatssecretaris Heemskerk van Economische zaken.

 
     

Weeffouten veroorzaken aneurysma

 
afbeelding

Aneurysma’s ontstaan door problemen met het steunweefsel van de vaatwand. Niet de hoeveelheid maar de structuur van de collageenbundels is anders dan in een gezonde vaatwand. Onderzoekers van het LION en het LUMC berichtten hierover in het tijdschrift PNAS van 28 december.

 
     

10 jaar Honours Research Bachelor Project Psychologie

 
afbeelding

Het Honours Research Bachelor Project is de excellentie-variant van de bachelorscriptie Psychologie. Studenten doen een jaar lang precies wat een ‘echte’ onderzoeker ook doet, tot en met het aanbieden van een artikel aan een prestigieus tijdschrift. Soms wordt het geaccepteerd.