Jaargang 5, 8 december 2009
 

‘Gelieve de piano uitsluitend op de toetsen te bespelen’

 
afbeelding

Pianospelen met je onderarm, plukken aan pianosnaren, de piano doorzagen: pianist Luk Vaes promoveert op alle speel-
technieken waar een piano niet voor is gemaakt. Zijn promotie bestaat uit drie concerten en een openbare verdediging. ‘Al in 1790 speelde men op de binnenkant.’

 
     

Grote Europese subsidie voor Leidse evolutiebiologie

 
afbeelding

Paul Brakefield, hoogleraar evolutiebiologie van het Instituut Biologie Leiden, heeft een ERC Advanced Grant ontvangen voor zijn onderzoek. Hij krijgt 2,5 miljoen euro om in een periode van vijf jaar zijn onderzoeksprogramma verder uit te bouwen.

 
     

‘Migrantenjongeren zijn gebaat bij beperkte assimilatie’

 
afbeelding

In het publieke debat overheerst het geluid dat migrantenjongeren moeten integreren, het liefst assimileren. ‘Een misvatting’, meent orthopedagoog Mitch van Geel. ‘Jongeren die vasthouden aan hun etnische waarden, hebben meer gevoel van eigen-
waarde en vertonen minder gedragspro-
blemen.’ Woensdag verdedigt hij zijn proefschrift.

 
     

Zebravinken maken onderscheid tussen wit en wet

 
afbeelding

Kunnen zebravinken twee Nederlandse woorden die heel veel op elkaar lijken uit elkaar houden? Uit onderzoek van gedragsbioloog Verena Ohms blijkt dat ze ‘wit’ en ‘wet’ kunnen onderscheiden. Ohms publiceerde haar bevindingen in ‘Proceedings of the Royal Society B’.

 
     

Nieuw licht op huidkanker

 
afbeelding

Huidkanker wordt veroorzaakt door ultraviolet licht uit de zon dat mutaties veroorzaakt in het DNA van huidcellen. Tot nu toe werd gedacht dat die mutaties de grootste boosdoeners waren bij het ontstaan van huidkanker. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum laat nu zien dat de werkelijkheid ingewikkelder is.

 
     

Staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt lerarenopleiding

 
afbeelding

Staatssecretaris Marja Van Bijsterveldt bracht op 3 december een bezoek aan de lerarenopleiding van het ICLON. Ze liet zich voorlichten over de Educatieve Minor en het World Teachers Training Programme, en sprak met een lerares biologie die daarnaast promotieonderzoek doet.